Menu

.      

Pidupäeva puhul kaunistab mitmete linnade keskväljakut lillevaip

  • Kirjutas BNS

FOTO: Aigar Nagel

Euroopa päev on tänavu ühtlasi emadepäev ja sel puhul kaunistab Haapsalu, Jõhvi, Kuressaare, Kärdla, Narva, Põlva, Pärnu, Tallinna ja Võru keskväljakut lillevaip – Euroopa päeva tähistamiseks sümboolselt nii EL-i kui ka Eesti lipu värvides.

Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson ütles pühapäeval tähistataval Euroopa päeval, et Eesti seisab vähemalt sama tugevatel alustel kui aastal 2004 ning Euroopa Liit tervikuna on möödunud 17 aasta jooksul kasvanud nii liikmeskonnas kui ka oma geopoliitilises mõjukuses.

„Ma olen veendunud, et valdav enamus eestimaalasi peab meie kuulumist EL-i endiselt üheks Eesti edu aluseks. Euroopa on koht, kus tegutsetakse Eestile omaste väärtuste ja eesmärkide alusel ning ka väiksemaid kuulates,“ lisas Simson.

Üle Eesti läheb lillevaipade kujundamiseks 20 000 potilille, mis sama päeva õhtul kingitakse naistele, kes on tööl kriisi ajal suure koormusega töökohtades, nagu haiglad, päästekeskused, koolid ja lasteaiad. Paljud neist on tööl ka emadepäeval. Lillekompositsioone saab imetleda kuni kella 18-ni.

Lisaks saab üheksas Eesti linnas – Haapsalus, Jõhvis, Kuressaares, Kärdlas, Narvas, Põlvas, Pärnus, Tallinnas ja Võrus – veel viimast päeva mängida Euroopa päevale pühendatud orienteerumismängu. Mängus saab osaleda nutiseadme rakenduse abil. Mängu eesmärk on kõndida läbi kõik kaardil näidatud Euroopa Liidu liikmesriigid ehk kontrollpunktid. Mängu läbijate vahel loositakse välja kümme 300-eurost kinkekaarti puhkuse plaanimiseks Eestis või mujal Euroopas. Laupäevaõhtuse seisuga oli mängu läbinud üle 1000 mängija.

Euroopa päeva nimetatakse Euroopa Liidu sünnipäevaks. Sel päeval 1950. aastal pidas toonane Prantsusmaa välisminister Robert Schuman Pariisis kõne, kus esitas idee asuda Euroopas tegema uut liiki poliitilist koostööd, mis muudaks sõja Euroopa rahvaste vahel mõeldamatuks. Ta nägi ette institutsiooni loomist, mis ühendaks ning juhiks söe- ja terasetootmist Euroopas.

Tänavu 1. mail möödus ka 17 aastat Eesti kuulumisest Euroopa Liitu.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD