Menu

.      

Ööpäevaga tuli juurde 39 koroonapositiivset

  • Kirjutas BNS

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 2980 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid teste oli 39 ehk 1,3 protsenti testide koguarvust.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 21 inimesel. 17 uutest Harjumaa haigusjuhtumitest on Tallinnas.

Ida-Virumaale lisandus 5, Tartu- ja Raplamaale 3, Pärnumaale 2 ja Saaremaale 1 uus nakkusjuht. Teistesse maakondadesse uusi nakkusjuhte ei lisandunud. 4 juhul rahvastikuregistri järgne elukoht puudus.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 28,2 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 0,9 protsenti.

Ööpäeva jooksul avati haiglates 2 uut COVID-19 haigusjuhtumit, haiglaravi vajab 19 patsienti. Haiglaravil olevate patsientide keskmine vanus on 64 aastat, kõikidest haiglaravi vajavatest patsientidest on üle 60-aastased 13 inimest ehk 68 protsenti.

Ööpäeva jooksul manustati 7395 vaktsiinidoosi, vaktsineerimisi on tehtud kokku 562 294 inimesele, vaktsineerimiskuur on lõpetatud 448 179 inimesel. Täisealiste hõlmatus vähemalt ühe vaktsiinidoosiga on 51,5 protsenti.

Neljapäeval broneeriti COVID-19 vaktsineerimiseks 3720 aega ning reedehommikuse seisuga on digiregistratuuris saadaval üle 5000 aja.

Vaktsineerimiseks saab end kirja panna kõikidesse maakondadesse. Kõige rohkem broneeringuid tehti eile Harjumaal ehk üle 1600, Tartumaal ligi 1000 ja Ida-Virumaal üle 400.

"Kui jaaninädalal oli inimeste soov end vaktsineerimisele kirja panemisel väiksem, siis nüüd on oodatult taas inimeste aktiivsus hakanud suurenema," ütles COVID-19 vaktsineerimise töörühma juht Marek Seer. "Kes veel vaktsineerima pole jõudnud, siis praegu on selleks parim aeg ja jõuab enne sügist vaktsineerimiskuuri lõpetada. See on kõige lihtsam ja tõhusam viis kaitsta ennast ja oma lähedasi kolmanda koroonalaine eest."

Vaktsineerimiseks saab aja broneerida digiregistratuuris www.digilugu.ee, riigi infotelefonil 1247 või raviasutuse registratuuris. Vaktsineerimine on tasuta ning see on võimalik alates vanusest 12 eluaastat.

Vabu aegu on reedehommikuse seisuga kõige enam saada Harjumaal ehk üle 2000, kus AS Fertilitas teeb esimesi doose Sõle spordikeskuse vaktsineerimiskeskuses ja Tallinna Eriarstikeskus Lasnamäe polikliinikus, samuti on end võimalik vaktsineerima registreerida Qvalitas arstikeskusesse ja Kehra tervisekeskusesse. Harjumaal on saadaval Pfizeri, Moderna ja Jansseni vaktsiinid.

Hiiumaal on hetkel esimeseks doosiks saada 13 vaba aega (Janssen), Ida-Virumaal 591 aega (Pfizer, Moderna, Janssen), Jõgevamaal 14 (Pfizer, Janssen), Järvamaal 50 (Pfizer, Janssen), Läänemaal 103 (Pfizer, Janssen), Lääne-Virumaal 304 (Pfizer, Moderna), Põlvamaal 168 (Pfizer) Pärnumaal 1657 (Pfizer), Raplamaal 12 (Pfizer), Saaremaal 72 (Moderna, Janssen), Tartumaal 235 (Pfizer), Valgamaal 64 (Pfizer, Janssen), Viljandimaal 35 (Janssen) ja Võrumaal 146 (Pfizer).

"Kui kusagil on hetkel väljas vaid mõnikümmend vaba aega, siis see ei tähenda, et neid ei tuleks juurde. Uusi aegu ja ka uusi vaktsineerimise asukohti avavad tervishoiuasutused jooksvalt ning nendes piirkondades, kus hetkel alla 18-aastastele sobivale Pfizeri vaktsiinile aega panna võimalik ei ole, see võimalus korraldatakse," ütles Seer. "Täiskasvanutele sobivad esimeseks doosiks hästi kõik kolm hetkel selleks Eestis pakutavat vaktsiini."

Uuringud näitavad, et kõik Eestis pakutavad vaktsiinid aitavad tõhusalt ka uue ja agressiivsema delta viirusetüve vastu, kuid vaid siis, kui vaktsineerimiskuur on lõpetatud – Jansseni puhul kaks nädalat pärast ainust doosi, Pfizeri puhul üks nädal pärast teist doosi, Moderna (uue nimega Spikevax) ja Astra Zeneca puhul kaks nädalat pärast teist doosi. Modernal on kahe doosi vaheline aeg 4 nädalat, Pfizeril 6 nädalat ja Astra Zenecal 12 nädalat.

Vaktsineerimiskuuri toime kestab vähemalt aasta. Samuti kehtib vähemalt ühe aasta EL-i vaktsineerimise digitõend, mis võimaldab lihtsamalt reisida ja ilma testimata ka Eestis paljude ürituste külastamist.

Eestis on pühapäeva hommikuse seisuga COVID-19 vastu vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 562 294 nimest, vaktsineerimine on lõpetatud 448 179 inimesel. Täisealistest eestimaalastest on vaktsineeritud 51,5 protsenti. Lisainfot saab veebilehelt www.vaktsineeri.ee .


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD