Menu

.      

Tasuta õigusabi on 4 aastaga saanud ligi 40 000 inimest

  • Kirjutas BNS

HUGO.legal endise nimega Eesti Õigusbüroo on koostöös justiitsministeeriumiga riigi toel õigusabi pakkunud üle 4 aasta ning selle ajaga on tasuta õigusnõu saanud ligi 40 000 inimest, kõige rohkem vajatakse juristi abi seoses perekonna- ning võlaõigusega.

Tasuta õigusabi pakuvad 45 juristi 16. nõustamiskohas üle Eesti ning esmast õigusnõu saavad taotleda kõik Eestimaal elavad inimesed, kelle brutosissetulek on kuni 1200 eurot kuus. Lapse õigusi puudutavates perekonnaasjades kehtib piirmäärana brutosissetulek kuni 1700 eurot.

HUGO.legal peajurist Erki Pisukese sõnul võib eeldada, et ka edaspidi jäävad õigusvaldkondadena domineerima  perekonna- ning võlaõigusega seonduvad teemad.

"Koroonapandeemia tõttu võib prognoosida võlaõiguse osakaalu mõningat suurenemist peamiselt kolmanda laine mõjust töötuse määra kasvule, mis pole pandeemia algusest alates seitsmest protsendist madalamale langenud. Samuti näeme endiselt suurt probleemi vastutustundliku laenamise nõuete täitmisega krediidiandjate poolt, mistõttu saavad inimesed liiga kergekäeliselt laenu ning võivad lõppastmes jõuda ka inkassofirmade küüsi, kes nõudeid omakorda üle võimendavad," lisas Pisuke.

Pisukse sõnul on lisaks justiitsministeeriumiga koostöös pakutavale tasuta õigusabile HUGO meeskond töötanud aastaid selle nimel, et õigusabi inimestele kättesaadavam oleks ning nüüd on astutud taaskord uus samm selles suunas.

"Oleme ehitanud mitmeid õigusroboteid, kes inimesi tasuta abistavad ning kindlasti jätkame uute robotite väljatöötamisega. Uue teenusena aga pakume klientidele registreerimise päeval toimuvat telefoni- ja videonõustamise teenust, kuna sageli ei soovi inimesed oodata ka mõnda päeva juristi jutule pääsemiseks. Kui inimesel pole just väga head juristist tuttavat, siis julgen arvata, et selline võimalus oli varasemalt olemas ainult suurfirmade esindajatel, kelle pärast õigusnõustajad väga pingutavad. Peame loomulikuks, et see standard oleks kättesaadav ka eraisikutele ja väiksematele firmadele," ütles ta. 

Sama päeva õigusnõustamine ei ole riigi poolt toetatav, kuid annab võimaluse kogenud eksperdiga operatiivselt telefoni- või video teel konsulteerida. Olgu selleks küsimus äsja soetatud varjatud puudustega sõiduki või laenulepingu kohta – juristil on võimalik operatiivselt selgitada inimesele perspektiive, mida õigushariduseta isikul võib endal olla keeruline märgata.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD