Menu

.      

Kersti Kaljulaidi sõnul on ta valmis teiseks ametiajaks

  • Kirjutas BNS

Kersti Kaljulaid Foto: AIGAR NAGEL

President Kersti Kaljulaid ütles usutluses Postimehele, et on valmis kandideerima teiseks ametiajaks, lubades seista nõrgemate ühiskonnaliikmete eest, aga ka võrdsete võimaluste ja vabaduste eest Eestis.

"Sellega olen loonud arutelule mingis mõttes turvalise vundamendi, et kõik teavad, et kui teistsugused püüdlused ja otsingud ei kanna vilja, siis mina ei ütle oma rahvale ei," ütles Kaljulaid. 

"Võib-olla ma olen isegi põhjustanud sel suvel rännakuid, mis meil on praegu toimunud. Ma olen valmis. Nii nagu 2016. aastal ei jätnud ma riiki hätta, nii ei teeks ma seda ka praegu. Nii nagu ma 1999. aastal tulin esimest korda avalikku sektorisse peaministri nõunikuks. Kuigi tunnistan ausalt, et majanduslikult oli seda raske vastu võtta, aga ma võtsin. Umbes nii ma mõtlengi Eestist, see on idealistlik, aga selline ma olen," rääkis president. 

Kaljulaidi sõnul vastutab presidendi valimise eest riigikogu. "Riigikogul tuleb kord viie aasta jooksul tulla välja oma tavapärasest opositsiooni-koalitsiooni mõtlemisest ja teha suur kokkulepe. Valimissüsteemi nõrk koht on see, et kandidaatide ülesseadmine jääb viimasele minutile. See on süsteemi nõrkus, mida võiks muuta. Ma ei ole poliitikaanalüütik, muus osas mul puudub vajadus seda protsessi kommenteerida," ütles Kaljulaid. 

Riigipea sõnul teeb talle muret, et valijameeste kogus on nii väike kohalike omavalitsuste esindatus. "Eriti nende Eesti alade esindatus, kus tihti tuntakse, et nendest sõltub vähem. Haldusreformiga kujunenud olukord oleks tahtnud tasakaalustamist. Kandidaatide esitamise kuupäev tundub ka olevat sisuline probleem," märkis Kaljulaid. 

Tallinna toimetus, +372 610 8832, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD