Menu

.      

Aasta viimasel nädalal lisandus taas 93 A-gripiviiruse juhtu

  • Kirjutas bns

Aasta viimasel nädalal lisandus taas 93 A-gripiviiruse juhtu

Grippi haigestumine kogub tuure - eelmisel nädalal lisandus taas 93 A-gripiviiruse juhtu.

2021. aasta viimasel nädalal pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 4574 inimest, neist ligi 33 protsenti olid lapsed. Arstide poole pöördunute üldarv kasvas nädalaga 57 protsendi võrra. Grippi haigestunute arv on kasvanud 33 protsendi võrra.

Kõikidest hingamisteede viirusnakkuste tõttu laborisse saadetud positiivse kinnituse saanud proovidest moodustasid 36 protsenti gripiviirused. Laboratoorselt kinnitati möödunud nädalal 93 A-gripiviirust. 

Muud olulised haigestumise põhjustajad on RS viirus 36,7 protsenti, rinoviirus 14 protsenti ja metapneumoviirus kaheksa protsenti.

Grippi haigestumise intensiivsust saab praegu hinnata veel madalaks ning gripilevikut lokaalseks. Gripiviiruse levikut on täheldatud Tallinnas, Ida-Virumaal, Narvas ja Lääne-Virumaal. Teistes maakondades on registreeritud vaid üksikud gripiviirusega seotud juhud. 

TEHIK-u andmetel on hooaja algusest vajanud haiglaravi üheksa gripiviirusega patsienti, neist umbes pooled patsiendid üle 65-aastased.

Registreeritud on mitu gripiviirusega seotud puhangut Tallinnas, Lääne-Virumaal ja Narvas.

Kokku on hooaja algusest laboratoorselt kinnitatud grippi 285 korral, kõik on A-gripiviirused. Täpsemalt on määratletud üheksa A-gripiviirust, nendest kõik olid A-gripiviirused alatüübiga A(H3). 

Terviseameti andmeil ringleb Eestis A-gripiviiruse alatüüp (H3N2). Selle viiruse alatüübiga seotud grippi haigestumise kulgu loetakse raskemaks ja seda just kõrgenenud tüsistuste ning suremuse ohu tõttu eriti vanemealiste inimeste seas.

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel on Euroopa regioonis ringlemas peamiselt A(H3N2) gripiviirused. Praeguseks on avastatud üksikuid A(H1N1)pdm09- või B-gripiviirused, aga ei saa välistada muutust viiruste ringlemises hooaja teisel poolel, kus näiteks domineerivaks saavad ja haigestumise kasvu hakkavad mõjutama A(H1N1) pdm09 gripiviiruse alatüüp või B gripiviirus.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD