Menu

.      

Eesti majandus kasvas esimeses kvartalis 4,3 protsenti

  • Kirjutas BNS

Eesti majandus kasvas esimeses kvartalis 4,3 protsenti FOTO: pixabay

Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas sisemajanduse koguprodukt (SKP) esimeses kvartalis 4,3 protsenti, kusjuures jooksevhindades moodustas SKP 8 miljardit eurot.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Robert Müürsepa sõnul on hinnatõusu mõjul majanduskasv märgatavalt aeglustunud. "Kuigi ettevõtete käibed ja muud finantsnäitajad on jõudsalt kasvanud, moodustas sellest valdava osa väga kiire hinnatõus," selgitas Müürsepp pressiteates.

Kui varasemalt panustasid peaaegu kõik tegevusalad majanduskasvu, siis esimeses kvartalis muutus pilt palju kirjumaks. Suurim positiivne mõju oli info ja side tegevusalal. Sellele järgnesid töötlev tööstus; veondus ja laondus; kutse-, teadus-, ja tehnikaalane tegevus. Peamiseks majandust pidurdavaks tegevusalaks oli energeetika sektor. Samuti mängisid olulist negatiivset rolli kaubandus ja koroonaaegsest langusest pääsenud finantssektor.

Hinnatõusust hoolimata kasvas eratarbimine 8,3 protsenti. Jätkus mullune trend, mille järgi kasvasid eelkõige kulutused, mis seotud väljas käimisega – hotellid ja restoranid; rõivad ja jalatsid; transport; vaba aeg ja kultuur. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga püsisid sisuliselt muutumatuna kulutused eluasemele ning toidule ja joogile.

Investeeringud langesid 35,3 protsenti. Samas suurusjärgus langus leidis aset eelmise aasta viimases kvartalis. Valdavalt tuli see langus ettevõtete investeeringutest arvutitarkvarasse ja andmebaasidesse, mis vähenesid 84,5 protsenti. Tuntav langus leidis aset ka kodumajapidamiste investeeringutes eluruumidesse, mis vähenesid 28,5 protsenti. Transpordisektori head käekäiku näitas see, et ettevõtete investeeringud transpordivahenditesse aga kasvasid 9,5 protsenti.

Eksport kasvas 12,9 protsenti ja import 4,4 protsenti. Enim andsid väliskaubandusele hoogu elektrienergia; toornafta ja maagaas ning reisiteenused. Kuigi transpordil tervikuna läks hästi, siis väliskaubanduse poolelt paistis langusega silma raudteetransporditeenuste ost ja müük.

Võrreldes eelmise kvartaliga kasvas sesoonselt korrigeeritud SKP 0,1 protsenti ja võrreldes 2021. aasta esimese kvartaliga kasvas SKP 4,7 protsenti.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD