Menu

.      

Mitmete üritustega mälestatakse 81 aasta möödumist juuniküüditamisest

  • Kirjutas BNS

Galerii: juuniküüditamise 80. aastapäeva tähistamine Võrus FOTO: AIgar Nagel

Teisipäevasel leinapäeval mälestatakse mitmete üritustega 81 aasta möödumist juuniküüditamisest, ühtlasi heisatakse riigilipud leinalippudena. 

Kell 15.15 avatakse Eesti kommunismiohvrite memoriaali nimekoridoris uued nimetahvlid. Nende hukkunute saatus on selgunud Eesti Mälu Instituudi uurimistöö käigus, mil tehakse koostööd lähedastest kuni saatkondadeni. Selleks, et terroriohvrite all kannatanud leiaksid oma väärilise mälestuspaiga memoriaali nimede seinal saavad kõik kontrollida oma sugulaste andmeid ning edastada uut teavet Eesti Mälu Instituudi hallatavas e-memoriaalis.

„Paljusid mäletajaid ei ole enam meie hulgas. Ka neid, kes mäletavad  14. juunit 1941, jääb järjest vähemaks. Selleks, et mitte unustada, koguneme siia, Maarjamäe “Koduaeda” igal aastal. Süütame küünla, mälestame ja meenutame. Praktiliselt igal eestlasel on sellest oma lugu. Täna on oma lugu ka igal ukrainlasel. Kui kaovad mäletajad, kaob tunnetus ja asjad korduvad. Ajalugu kordab ennast üha jõhkramalt," ütles justiitsminister Maris Lauri mõeldes tagasi olnud terrorile ja praegu Ukrainas toimuvale.

Kell 12.00 asetavad hukkunud riigiametnike mälestuseks Liiva kalmistul pärjad justiitsminister Maris Lauri, Läti suursaadik T.E. Raimonds Jansons, juhtiv riigiprokurör Dilaila Nahkur-Tammiksaar, kaitsepolitseiameti peadirektori asetäitja Martin Arpo, Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. Kaitseväe ja Kaitseliidu ühispärja asetavad Kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem ja Kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi.

Keskpäeval asetavad ka Tallinna Memento esindajad pärjad ja lilled Linda kivi jalamile.

Kell 16 algab leinapäeva mälestustseremoonia Maarjamäel Eesti kommunismiohvrite memoriaali „Koduaias“. Kõnelevad riigikogu esimees Jüri Ratas, justiitsminister Maris Lauri, Läti suursaadik T.E. Raimonds Jansons, Eesti Memento Liidu juhatuse esimees Arnold Aljaste ja Eesti Noorteühenduste Liidu juhatuse esimees Triin Roos. Mälestuspalvuse peab Tallinna Toomkoguduse õpetaja, toompraost Arho Tuhkru. Muusikalisi vahepalasid pakub tseremoonial Toomas Lunge. Kõigil külalistel on võimalus asetada memoriaali jalamile peale ametlikku tseremooniat oma lilli ja pärgasid.

Kümme minutit enne tseremoonia algust asetab Eesti kaadriohvitseride mälestusmärgile pärja Kaitseministeeriumi NATO ja Euroopa Liidu osakonna, osakonnajuhataja Madis Roll. 

Kell 17 järgneb tseremooniale vabaõhukontsert Tallinna Kammerkoorilt.

Teisipäeva varahommikust hilisõhtuni meenutab Inimõiguste Instituudi algatusel Tallinnas Vabaduse väljakul avatud „Pisarate vagun” eesti luuletajate loomingu toel Nõukogude okupatsioonivõimude poliitterrorit, mille käigus jätsid kodud tuhanded ja hukkusid tuhanded eestimeelsed inimesed. Samuti meenutatakse virtuaalselt Eesti ohvitsere ja kaadrisõjaväelasi, kes arreteeriti 14. juunil üle kogu Eesti ja saadeti Venemaa sunnitöölaagritesse. 

Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu on juuniküüditamise mälestuspäeva puhul korraldamas kahte ekskursiooni, kell 13 püsinäituse tuuri Vabamu programmijuhi Aive Peiliga ja kell 18 püsinäituse erituuri filmitegija Vahur Laiapeaga. Registreeruda saab Vabamu kodulehel.

Leinapäeval toimub represseeritute mälestusorganisatsioonide poolt üle vabariigi. Kell 11 on Läänemaal mälestuspalvus Toomkiriku ristimiskabelis, toimub mälestusüritus Rakveres Okaskrooni mälestusmärgi juures, asetatakse pärjad ja süüdatakse mälestusküünlad ka represseeritute mälestusmärgi juures Võrus ning Põlvamaa mementolased mälestavad terrori all kannatanuid Põlva raudteejaamas ja Veriora raudteejaamas.

Kell 12 asetatakse pärjad Pärnu Leinapargis toimuval tseremoonial. Kell 13.30 on mälestustseremoonia küüditatute mälestusmärgi "Risti Rist" juures. Kell 14 toimub Kaitseväe Akadeemia tseremoonia Värska lipuväljakul. Kell 15 on Hiiumaal Lehtma sadamas küüditatute mälestuskivi juures leinaseisak ja pärgade ning küünalde asetamine. Kell 17 toimub mälestusüritus Viljandis mõisapargis asuva mälestuskivi juures.

Mälestuspäeva sündmusi korraldavad Inimõiguste Instituut, Eesti Mälu Instituut, justiitsministeerium, Eesti Üliõpilaskondade Liit, Eesti Õpilasesinduste Liit, Eesti Noorteühenduste Liit, okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu, Eesti Memento Liit ning represseeritute mälestusorganisatsioonid.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD