Menu

.      

Eesti saab Ameerika Ühendriikidelt sõjalist abi

  • Kirjutas BNS

Foto on illustratiivne Fotol Õppus Baltic Tiger MATU6293

Ameerika Ühendriigid eraldavad Eesti julgeoleku ja kaitse tugevdamiseks 140,5 miljonit dollarit julgeolekuabi läbi Foreign Military Financing (FMF) programmi.

See abi on osa 2,2 miljardi dollari suurusest toetusest Ukrainale ja veel 17 riigile, mis on Ukrainat märkimisväärselt aidanud. 

Ameerika Ühendriigid on pühendunud oma liitlaste ja partnerite abistamisele nende võimekuse ja heidutuse tugevdamisel, et kaitsta end Venemaa suurenenud ohu eest. Need vahendid aitavad Eestil taastada sõjalise varustatuse mahtu vastuseks Ukrainale eraldatud suuremeelsele ja otsustavale toetusele Venemaa edasise sissetungi vastu.

Eesti juhtpositsioon piirkonnas ja 250 miljoni dollari väärtuses osutatud sõjaline toetus Ukraina kaitsmisele on olnud otsustava tähtsusega Ukraina rahva jõupingutustes Venemaa invasiooniga võitlemisel. FMF fondid aitavad Eestil hankida strateegiliselt olulist kaitsevõimekust, mis aitavad tõsta Eesti võimalust ennast kaitsta ning seeläbi tõsta ka NATO idatiiva kaitsevõimet.

 "Ameerika Ühendriigid tunnustavad Eesti suuremeelsust ja toetust Ukrainale. Venemaa ebaõiglase sõja vastu seismisel on Eesti olnud juhtpositsioonil. Aastal, mil tähistame diplomaatiliste suhete 100. aastapäeva, kinnitab see FMF-toetuse pakett taas meie pühendumust meie partnerlusele, kollektiivsele kaitsele ja ühiste väärtuste tähtsusele," ütles USA saatkonna ajutine asjur Gabrielle Cowan.

Foreign Military Financing (FMF) on programm, mis annab välisriikide sõjavägedele kas toetust või otselaenu rahastamist USA kaitsevarustuse, väljaõppe ja teenuste hankimiseks. Alates Venemaa täiemahulise sissetungi algusest Ukrainasse 24. veebruaril, on Ameerika Ühendriigid Ukraina toetamiseks eraldanud kokku ligikaudu 16,8 miljardi dollari ulatuses sõjalist abi, mis teeb USA, nagu ka Eesti, üheks enam kui 40 liitlasest ja partnerist, mis on Ukraina kaitseks relvi ja varustust eraldanud. 

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD