Menu

.      

Ilmaprognoos: jaanipühad tulevad vihmased

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

FOTO: Aigar Nagel

Keskkonnaagentuuri ilmaprognoos näitab praegu, et seekord tulevad jaanipühad suure tõenäosusega vihmased, kuigi sekka võib ka kuivemaid hetki tulla.  

Pühade eelselt on vahelduv ilm. Kolmapäeva öösel on vähese ja vahelduva pilvisusega olulise sajuta ilm. Puhub läänekaare tuul 2-8, rannikul puhanguti kuni 11 m/s. Sooja on 11-15 kraadi. Päeval on pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab vihma, on äikest ja kohati on sadu tugev. Õhtuks Lääne-Eestis ilm selgineb. Puhub valdavalt läänekaare tuul 2-8 m/s, sajupilvede ja äikese ajal on tuul puhanguline. Sooja on 15-21 kraadi. 

Neljapäeva öösel lääne poolt alates pilvisus hõreneb. Öö hakul sajab Ida-Eestis mitmel pool hoovihma. Puhub läänekaare tuul 3-9, põhjarannikul puhanguti kuni 13 m/s. Sooja on 9-15 kraadi. Päeval on vähese ja vahelduva pilvisusega ilm. Kohati võib hoovihma sadada. Ennelõunal puhub loode- ja läänetuul, pärastlõunal lääne- ja edelatuul 4-10, rannikul puhanguti 15 m/s. Sooja on 17-23 kraadi. 

Reede öösel on vähese ja vahelduva pilvisusega ilm. Kohati võib hoovihma sadada. Puhub edelatuul 5-10, rannikul puhanguti 15 m/s, pärast südaööd veidi nõrgeneb. Sooja on 10-15 kraadi. Päeval on vähese ja vahelduva pilvisusega ilm. Kohati sajab hoovihma. Puhub läänekaare tuul 4-10 m/s. Sooja on 17-24 kraadi. 

Euroopa Keskuses (ECMWF) mudelprognoosandmete põhjal liigub laupäeval Atlandilt Norra mere suunas tsüklon, mis pühapäeval pöörleb Norra merel ja selle lohus Skandinaavia keskosas areneb madalrõhualal uus kese, mis esmapäeval üle Soome itta liigub, muutes meie jaaniõhtu ja jaanipäeva tänastel andmetel vihmaseks.

Samas kui osa teisi mudeleid, näiteks globaalmudel arvutab, et ülekaalu Eesti ilmas saavutab hoopis kõrgrõhuhari ja jaaniõhtu ning jaanipäev tulevad kuivad. Tõenäoliselt jääb õige ilmaennustus sinna kusagile vahele ehk eestimaalased saavad nii vihma kui ka päikest.

Euroopa Keskuse mudelarvutuste järgi on laupäeva öösel ja ennelõunal Eesdti kohal nõrguke kõrgrõhuvöönd. Öö on sajuta, hommikul sajab hoovihma saartel ning päeval laieneb sajuala aeglaselt ida poole ning jõuab õhtuks Peipsi äärde, on äikest ja kohati tugevat sadu. Tuul pöördub läänekaarest idakaarde. Öösel on 7-12, rannikul kohati kuni 15 kraadi sooja, päeval Lääne-Eestis 17-22, Ida-Eestis 22-25 kraadi, 

Pühapäeval sajab vihma, paiguti on sadu on tugev, ühtlasi on äikeseoht. Edelatuul on väga tugev. Öösel on sooja 10-16, päeval 17-21 kraadi. Esmaspäeval sajab vihma, on äikest, päeva jooksul jäävad sajuhood harvemaks. Öösel on sooja 9-15, päeval 17-21 kraadi. 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD