Emajõe kett ulatus Võidu sillast Kroonuaia sillani

FOTO: Annika Lindok‎ EI! Emajõe tselluloositehasele

Eile Tartus Emajõe kallastel ja sildadel moodustatud inimkett hõlmas kokku neli silda: Võidu silla, Kaarsilla, Vabadussilla ja Kroonuaia silla. Kokku osales Emajõe ketis korraldajate hinnangul üle 4500 inimese ning kett oli kohati mitmekordne.

Emajõe ketiga avaldati meelt Emajõe lähedusse kavandatava tselluloositehase vastu. Ettevõtmisele andsid värvi erinevad veesõidukid, millest moodustus Emajõele pikk rivi. Lisaks saabus fotosid mujal Eestis toimunud toetuskettidest.

Keti järgselt peetud sõnavõttudest jäi kõlama mõte, et puhas Emajõgi on väärtus, mida tuleb kaitsta. Eelmine Tartu linnakirjanik Kristiina Ehin märkis, et ei soovi põhimõtteliselt oma lastele õpetada fraase nagu «normaalne saasteprotsent». «Emajõgi on praegu ohtlikult puhas. Anname tulevastele põlvedele üle veelgi puhtama Emajõe!»

Praegune linnakirjanik Mika Keränen küsis, kas tselluloositehast kavandavad ärimehed on küsinud ses asjas näiteks oma lähedaste arvamust. «Kutsun üles neid seda tegema ja ehk siis tuleb neile mõistus pähe ja nad saavad aru, et tartlased ei taha seda tehast siia!»

Tartu linnapea Urmas Klaas tänas kohaletulnuid üksmeele ja toetuse eest. «Tartlased peavad saama ise otsustada, kuidas siin asju aetakse. Valitsus, lõpeta see eriplaneering!» kutsus Klaas üles. «Tartu sündis, sest siin on Emajõgi. Hoidkem Emajõge, hoidkem kokku!»

Tartu vallavanem Jarno Laur märkis, et inimesed seisid täna ketis ka Vorbusel, Kärknas ja mujal. «Me pole millegi vastu, oleme puhta Emajõe poolt! Jõgi peab kuuluma inimestele, konnadele, kaladele, lindudele, see ei ole solgiauk!» toonitas Laur.

Winny Puhh: «Elagu progress! Elagu valitsus! Elagu tselluliiditehas!»

Pärast ketti toimus veelavaks ehitatud Seto Line’i laeval kontsert. Sellega avaldasid ettevõtmisele toetust Ivo Linna, Tõnis Mägi, Lenna Kuurmaa, Juss Haasma ja Trikster, InBoil, Toomas Lunge, Hardi Volmer, Marten Kuningas ja paljud teised. Samuti seilas konserdi ajal eraldi laeval jõge mööda kohale ansambel Winny Puhh, kes skandeeris juba kaugelt kaldal seisvale linnarahvale: «Elagu progress! Elagu valitsus! Elagu tselluliiditehas!» Kontsert jätkus sama meeleolukalt ka pärast palju elevust tekitanud Winny Puhhi etteastet.

Emajõe keti korraldajad tänavad kõiki osalejaid, vabatahtlikke, muusikuid, toetajaid ja kaasaelajaid – aitäh teile!


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD