Loomakaitsjad: kuum ilm võib valedes tingimustes oleva looma tappa

FOTO: Aigar Nagel

Loomakaitsjad kutsuvad inimesi üles kuumade ilmade ajal pöörama loomadele erilist tähelepanu, sest inimeste ja loomade temperatuuritundlikkus on erinev ning üle 30-kraadine kuumus võib valedes tingimustes põhjustada looma surma.

"Kuum ilm võib koertele, kassidele ja pisiloomadele olla äärmiselt ohtlik," ütles Eesti Loomakaitse Seltsi (ELS) juhatuse liige Jana Adamsons. "Kindlasti peab tagama loomale piisava koguse jahedat vett ja ligipääsu jahedamasse kohta. Tasub ka jälgida looma käitumist. Kui lemmik hakkab raskelt hingama ja muutub loiuks, tuleb loom viia varjulisse kohta ja helistada veterinaarile."

"Jäta loomale mitu veekaussi ja pane need varjulisse kohta. Võimalda loomale varjuline koht või varjualune, kuhu loom saab minna päikese eest peitu. Hea kui ta saab minna mõnda jahedasse ruumi, näiteks maja keldrisse. Hoia oma lemmikloomad toas, kus aknad kinni ja kaetud nii, et päike tuppa ei pääse," teatas selts. "Võimalusel võiks koeral olla enda jahutamiseks väike bassein õues või märg rätik toas. Märjad rätikud sobivad ka kassile ja pisiloomale. Valmista lemmikule suuremad jääkuubikud ning anna talle need lakkumiseks ja närimiseks. Lisa jääkuubikuid ka lemmiklooma veele."

Seltsi teatel ei tohi kunagi jäta lemmikloomi sooja ilmaga seisvasse autosse, sest seal tõuseb temperatuur mõne minutiga kõrgemaks kui õues. "Vii oma loom pikemalt jalutama alles siis, kui päike on loojunud ja maapind jahtunud. Randa minnes jätta loom koju, kui sa ei ole kindel, et ta saab rannas varjuda. Lase lemmikul võimalikult palju puhata," soovitab selts.

Kui näed kuuma ilmaga parklas seisvat autot, kuhu on jäetud koer üksinda, tasub kohe helistada häirekeskusesse telefonil 112. Auto numbri abil saab politsei tuvastada omaniku ja temaga ühendust võtta. Kui looma olekus on märgata ohu märke, tuleb paluda politseilt kiiret tegutsemist.

Politseil tuleb paluda kiiret tegutsemist kui loom hingab häälekalt, lõõtsutab, on ärev ja tal jookseb liigselt sülge ning ta on nõrk või kokku kukkunud.

Comments  
  +2
Enne teisi sai kuuma Rõuge koger.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD