Koolid lasevad õpilastel kauem magada

Võrumaa Teataja

Järgmisel nädalal algaval õppeaastal on mõned Tartu linna koolid otsustanud õpilaste hommikute kergendamise nimel alustada esimest tundi senisest pisut hiljem, kirjutab Tartu Postimees.

Nii näiteks lükkatakse koolipäeva algus poole tunni võrra hilisemaks äsja põhjalikult renoveeritud hoonesse tagasi kolinud Raatuse koolis. «See oli lapsevanemate otsus – korraldasime küsitluse ja nad valisid erineva kellaaja seast välja 8.30,» sõnas õppeasutuse direktor Toomas Kink.

Tema sõnul oli lõplikul otsusel tundide algus hilisemaks lükata kaks peamist aspekti: laste heaolu ning hommikustest liiklusummikutest pääsemine. Lapsevanemate otsus Enim olid Raatuse kooli õpilaste lapsevanemad kellaaegade 8.15 ja 8.30 poolt, kuid lõpuks jäi peale ikkagi hilisem. «See paarkümmend minutit lisaaega on esiteks meeldivam lastele, kuid mugavam ka vanematele nende kooli viimisel,» tõdes ka kooli hoolekogu esimees ning kolme õpilase isa Margus Jäger. «Olukorrad liikluses kümme minutit enne ja pärast kella kaheksat on ju täiesti erinevad,» sõnas ta.

Jäger avaldas lootust, et uus tundide algusaeg sobib paremini ka ühistranspordiga, sest enne kella 8 sõitvad bussid on seni olnud puupüsti mitme kooli lapsi täis.

Samasuguse küsitluse tegi oma lapsevanemate seas ka Ilmatsalu kool, kus uue õppeaastaga nihkub tundide algus 8.10-lt 8.45-le. «Oleme põhimõtteliselt linnas asuv maakool, kuhu mõned lapsed tulevad võrdlemisi kaugelt ning peavad niigi varem ärkama,» selgitas direktor Anu Köidam, kelle juhitav kool kuulus enne haldusreformi Tähtvere valla alla.

Ühistranspordi pärast Ilmatsalu kooli lapsed siiski muretsema ei pea, sest igal hommikul korjab õpilasi mitmest peatusest peale koolibuss.

Ka Köidami sõnul oli tundide alguse edasilükkamisel oluline põhjus, et lapsed poleks hommikul väsinud. «Lugesime juhtkonnaga teaduslikke materjale ning mõistsime, et põhikooliealine laps ei suuda kell kaheksa hommikul veel koolitööle keskenduda,» tõdes Köidam.

Kooli esialgne plaan oli tundide algus lükata lausa kella 9-le, kuid nii radikaalsele liigutusele oli enmik lapsevanemaid vastu. «Paljud emad-isad lähevad ise kell kaheksa tööle, aga tahavad ju ikkagi koos lapsega ärgata ja nad enne tööd kooli saata,» selgitas Köidam, miks tundide algus kell 9 juba liiga hiliseks variandiks osutus.

Seda muret pole seevastu Tartu täiskasvanute gümnaasiumil, mis lükkab tundide alguse tänavu kella 8.30-lt 9-le, lootes, et sellega väheneb ka hilinemine. Et tegemist on maakonna ainsa täiskasvanutele keskharidust pakkuva kooliga, käib seal direktor Marika Kaasiku sõnul inimesi üle kogu Tartumaa. «Hilisem tundide algus loob paljudele õpilastele ka võimaluse enne oma lapsed lasteaeda või kooli viia ning pärast seda siis ise kooli tulla,» sõnas Kaasik.

Munitsipaalkoolide seas on Raatuse ja Ilmatsalu põhikool ning täiskasvanute gümnaasium veel siiski erandid: enamikus Tartu põhi- ja keskkoolides algavad tunnid täpselt kell 8 või veidi hiljem. Kell 8.15 algavad Tartus tunnid Hugo Treffneri gümnaasiumid, Veeriku, Forseliuse ja Descartes’i koolis ning kell 8.20 peavad koolipingis olema Jaan Poska ning Tamme gümnaasiumi õpilased. Kõigis Tartu linna viies erakoolis alustatakse esimest õppetundi kell pool üheksa või üheksa.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD