Saadikud on kaotanud kuupalgas 1600 eurot

FOTO: Aigar Nagel

Kui riigikogu poleks seadusesse viga teinud ja rahvasaadikute palga määramisel oleks seni kasutusel jooksva palga indekseerimine, siis oleks riigikogu liikmete palk sel aastal praegusest 400 eurot suurem, aga kui edasi oleks kestnud nelja keskmise palga süsteem, siis oleks riigikogu liikmete palk praegu tervelt 1600 eurot suurem ja ulatuks üle 5000 euro, kirjutab Eesti Päevaleht.

Seaduse menetlemisel tegi riigikogu omal ajal apsaka ja tõusu ei arvutatud pidevalt uuesti, vaid igakordselt taas 2012. aasta palgataseme põhjal.

Süsteem, kus riigikogu liikmete palk oli seotud Eesti keskmisega, oli rahva seas ebapopulaarne, mistõttu majanduskriisi ajal tekkis surve seda muuta.

Seetõttu võetigi kriisi ajal vastu kõrgemate riigiteenijate ametipalkade seadus (KRAPS), mis sidus nii riigikogu liikmete, ministrite, kohtunike kui ka mitme kõrgema riigiametniku palga presidendi palgaga, milleks määrati 5200 eurot.

Palga tõstmiseks koostati indeks, mille väärtus sõltus tarbijahinnaindeksi ja sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa laekumise aastasest suurenemisest. Juhtus aga nii, et seadust kirjutades tehti sinna viga - indekseerima ei hakatud jooksvaid palkasid, vaid kogu aeg indekseeriti põhipalka ehk riigikogu liikmete jaoks 2012. aasta taset.

Alles eelmise aasta lõpus muudeti KRAPS-i ja kasutusele võeti rulluv indekseerimine, riigikogu ja valitsuse liikmetele hakkab uus, palgatõusu tagav kord kehtima aga alles järgmisest riigikogu koosseisust, ametnikele juba sel aastal.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD