Menu

.      

Neli nõuannet, kuidas voodimärgamist ennetada

Foto on illustratiivne

Öine uriinipidamatus on väikese lapse jaoks suur mure ning voodi märgamine lapsevanema jaoks piinlik teema, millest ei räägita. Tegu on aga palju sagedasema probleemiga, kui arvatakse.

Uuringud on näidanud, et 4,5 aastaste laste hulgas märgab üks laps viiest voodit aeg-ajalt ehk harvemini kui kaks korda nädalas. 9-aastaste laste hulgas märgab üks laps 12st voodit ikka veel harvadel juhtudel.

Perearst Triinu-Mari Ots selgitab, et voodimärgamise põhjused on erinevad: „Organism ei saada neerudele nö õigeid signaale, kuid põie funktsionaalne maht on öösel vähenenud ning lapsel on raskusi üles ärkamisega. Samuti võib tegu olla perekondliku nähtusega.“

„Voodi märgamist võib mõnikord ette tulla näiteks juhtudel, kui tegu on suurte muutuste või üleelamistega lapse elus – näiteks uude kooli või lasteaeda minek, õe või venna sünd, sugulase surm või kolimine. Tegu võib olla ka meditsiinilise probleemiga, mille puhul peaks arsti külastama ja temaga nõu pidama suuremate terviseriskide vältimiseks,“ lisas dr Ots.

Arst jagab neli lihtsat nõuannet, mida teha voodimärgamise puhul:

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD