Mullu juhtus Eestis üle 3700 teadaoleva tööõnnetuse

Mullu juhtus Eestis üle 3700 teadaoleva tööõnnetuse, kuid tegelik arv võib küündida ligi 10 000 tööõnnetusteni.

Möödunud aastal teatasid tööandjad tööinspektsioonile 3741 toimunud tööõnnetusest, selgub inspektsiooni möödunud aasta töökeskkonna ülevaatest. Võrreldes 2010. aastaga kasvas tööõnnetuste arv 526 juhtumi võrra ehk 16 protsenti.

Mullu juhtus 2926 kerge kehavigastusega lõppenud tööõnnetust, 796 raske kehavigastusega lõppenud tööõnnetust ja surmaga lõppes 19 tööõnnetust. Protsentuaalselt suurenes raskete tööõnnetuste arv 11 ja kergete tööõnnetuste arv ligi 18 protsenti. Töösurmi oli kahe võrra rohkem kui 2010. aastal. Noorim tööõnnetuses kannatanu oli vaid 15aastane.

Tööinspektorite sõnul on majanduslanguse üheks tagajärjeks, et ettevõtjad püüavad kokku hoida tööohutust tagavate abinõude pealt. Enim raskeid tööõnnetusi toimus mullu veonduses, metallitööstuses ja ehituses. Sealhulgas metallitööstuses põhjustas sageli õnnetuse töötamine masinatel, millel puuduvad kaitsekatted või blokeeringud.

„Vahel tundub, et alanud on sotsiaalne kriis. Enesehävitamine. Inimesed lubavad endale sellist töökorraldust ja töövõtteid, et päeva lõpuks võib töötaja olla haiglas või veel vaiksemas kohas – surnuaias. Enesehävitamist on peale tööelu ka teistel elualadel: näiteks liikluses juhtub õnnetusi järjest rohkem,” ütles tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Herko Sunts.

Tööinspektsiooni pressiesindaja teatel varjavad tööandjad massiliselt tööõnnetusi. Ta nentis, et statistikaameti poolt kaalutud andmetel registreeritakse Eestis tööõnnetusi keskmiselt 2,6 korda vähem, kui neid tegelikult toimub. Seega võib tegelik tööõnnetuste arv mullu olla ligi 10 000 ehk 26 tööõnnetust iga päev.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD