Eesti soovib viisavabadust Kasahstaniga

Eesti taotleb oma kodanikele viisavaba sisenemist Kasahstani, ütles välisminister Urmas Paet reedel Astanas kohtumisel Kasahstani välisministri Yerzhan Kazykhanoviga.

Kasahstani välisminister ütles, et tõenäoliselt muutub Kasahstani reisimine Eesti kodanikele viisavabaks juba selle aasta 1. juunist, teatas välisministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

Paet ütles kohtumisel, et Eesti sooviks sõlmida Kasahstaniga ka pensionikindlustuskokkuleppe ning isikute tagasivõtmise kokkuleppe, samuti investeeringute kaitse lepingu.

Paet ja Kazykhanov rääkisid kohtumisel ka Euroopa Liidu ja Kasahstani suhetest. „Loodame, et läbirääkimised Euroopa Liidu ja Kasahstani vahelise laiendatud partnerlus- ja koostöökokkuleppe üle kulgevad kiiresti ning leping õnnestub peagi alla kirjutada,“ märkis Paet. „EL-i ja Kasahstani vahel sõlmitav laiaulatuslik kokkulepe võiks olla edaspidi eeskujuks lepingute sõlmimisel ka teiste Kesk-Aasia riikidega,“ lisas ta.

Paeti sõnul on Eesti valmis jagama oma kogemust Euroopa Liidu arengutest. „Samuti on Kasahstani diplomaadid ja ametnikud oodatud osa võtma Eesti Diplomaatide Kooli kursustest,“ lisas ta.

Kohtumisel Kasahstani parlamendi esimehe Kairat Mamiga ütles välisminister Paet, et Eesti sooviks tihedamaid kaubandussuhteid Kasahstaniga. „Eesti ja Kasahstani kaubavahetus on kasvanud 35 miljonilt eurolt 2009. aastal 125 miljonile eurole 2011. aastal, kuid kasvuruumi on,“ märkis Paet. „Toetame Kasahstani liitumist Maailma kaubandusorganisatsiooni WTO-ga ning loodame, et ka see avaldab positiivset mõju kaubavahetusele,“ lisas ta.

Eesti sooviks Paeti sõnul ka turismi edendamist. „Sellele aitaks kaasa otselennuliini avamine Eesti ja Kasahstani vahel,“ ütles ta. „Loodame lõpetada läbirääkimised lennunduslepingu üle käesoleval aastal. Samuti oleme huvitatud Kasahstani kaupade veost läbi Eesti sadamate,“ lisas Paet.

Eesti on huvitatud ka üliõpilasvahetusest Kasahstaniga. „Pakume Kasahstani tudengitele stipendiume magistri- ja doktoriõppeks,“ sõnas Paet. „Samuti soovime tihedamat kultuurikoostööd, näiteks Kasahstani filmide eriprogrammi korraldamist Pimedate Ööde

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD