Eesti soovib Kasahstaniga tihedamat koostööd

Välisminister Urmas Paet ütles laupäeval Astanas kohtumisel Kasahstani peaministri Karim Massimoviga, et Eesti on huvitatud tihedamatest majandus- ja kaubandussuhetest Kasahstaniga, samuti koostööst ühiste huvide nimel rahvusvahelistes organisatsioonides.

Välisminister märkis, et äsjane Eesti saatkonna avamine Astanas aitab neid eesmärke paremini saavutada, teatas välisministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

Paet väljendas kohtumisel heameelt, et Kasahstan on otsustamas loobumist viisanõudest Eesti kodanike vastu, mis hakkab tõenäoliselt kehtima juba 1. juunist.

Paet ja Massimov rääkisid kohtumisel ka Euroopa Liidu ja Kasahstani suhetest ning Euroopa Liidu Kesk-Aasia strateegiast. Paet avaldas lootust, et läbirääkimised Euroopa Liidu ja Kasahstani vahelise laiendatud partnerlus- ja koostöökokkuleppe üle kulgevad kiiresti ja leping õnnestub peagi alla kirjutada.

Eesti peab oluliseks ka Euroopa Liidu Kesk-Aasia strateegia täiendamist, et see võtaks arvesse muutusi regioonis, näiteks rahvusvaheliste julgeolekujõudude (ISAF) lahkumist Afganistanist 2014. aastal. Paet rõhutas kohtumisel Kasahstani peaministriga ka regiooni riikide ja regionaalse koostöö olulisust Afganistani stabiliseerimiseks ja rahumeelseks arenguks.

Paet väljendas kohtumisel ka lootust, et peagi õnnestub avada otselennuliin Eesti ja Kasahstani vahel. Välisminister Paet kohtus laupäeval Astanas ka Kasahstani transpordi- ja sideministri Askar Zhumagaliyeviga, kellega oli juttu lennunduskoostööst ning Kasahstani kaupade veost Eesti raudtee ja sadamate kaudu.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD