Ilves kritiseeris emadepäeva kõnes soolist ebavõrdsust

President Toomas Hendrik Ilves kritiseeris pühapäeval emadepäevale pühendatud kontsertaktusel peetud kõnes Eestis valitsevat soolist ebavõrdsust.

"Kas emadel ja naistel on meie tänases elukorralduses piisavalt palju otsustusõigust? Kas nad saavad naiste ja emadena piisavalt mõjutada otsuseid, mis muudavad mitte ainult ühiskonda tervikuna, vaid ka naisi ja emasid endid, nende elukvaliteeti? Ma kardan, et mitte. Ja ma ei mõista, miks," tõdes president.

"Eesti on teinud küllalt palju selleks, et lahutada inimene tootmisliinist või bürokraadi ooteruumist. Elektrooniline asjaajamine annab meile vabaduse mõtestada ümber nii tööd kui selle tegemist, nii töö tegemise kohta kui selleks kuluvat aega," sõnas Ilves. "Ometi: kas kasutame seda kõike täna veel kõige optimaalsemal määral?" küsis ta. Ilvese hinnangul tuleb vaadata, kas töösuhete regulatsioon jõuab töö uusi viise ka tegelikult rakendada.

"Miks ma seda küsin täna ja just siin? Aga põhjusel, et kui töö lahkub traditsiooniliselt töökohalt, siis jõuab ta esimesena koju," sõnas riigipea. "Selles on nii head kui ohtusid. Just naistele, just emadele peaks see vabadus andma võimaluse osaleda tööelus paindlikumalt ja kasulikumalt. Samas peaks kodu jääma koduks," lisas ta.

Vähendamaks naiste ja emade töökoormat kutsus Ilves mehi ja poegi kodutöödes rohkem kaasa aitama. "Pühendage kasvõi pool tundi nädalas rohkem kodutöödele, et tasandada ebavõrdsust selles valdkonnas. Kahekesi ja koos tehtud töö hoiab kulumast nii kaasat kui suhet," sõnas Ilves.

"Tahtmata minna soolise võrdõiguslikkuse teemasse sügavamale sisse, ma siiski küsin: mis paneb meid, mehi, arvama, et olukorras, kus naine langetab kodus kõige tähtsamad otsused laste kasvatamise ja igapäevase elukorralduse asjades, siis miks peaks tema otsusepädevus tööalastes küsimustes olema justkui viletsam?" küsis president. "Ning miks ja kaua veel kestab olukord, kus jutt soolisest võrdõiguslikkusest ja võrdsemast palgast kutsub esile üleolevust ja tahtmatust teemaga sisuliselt tegeleda," sõnas ta.

"See, et naistele makstakse samaväärse töö ja vastutuse eest vähem palka kui meestele, on uuringute käigus selgunud tõsiasi ehk fakt. See pole looduse paratamatus.See pole asi, millega me ei saa midagi peale hakata, seda korda teha," ütles president.

"See, et naiste karjäärivõimalusi analüüsides võetakse mingist hetkest alates arvesse tema suured kohustused pere ja laste ees, on samuti fakt," sõnas riigipea. "Kahjuks peetakse laste olemasolu ikka veel lisariskiks, millekski seesuguseks, mis justkui võib ettevõttele ja tööle kahju tuua," tõdes ta.

"Sooliselt võrdse karmusega nendin vaid, et naiste pidurdumine palga- ja karjääriredelil pole kindlasti vaid kitsalt meessoost ülemuste ja meeste süü," sõnas Ilves. "Aga mul on hea meel, et seesugune nõutus ja rahulolematus me ühiskonnas kasvab. Mul on hea meel, et üha enam neid küsimusi esitatakse. Arutelu nende teemade üle on tarvilik ning kasulik," sõnas ta.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD