Vigase tarkvaramuudatuse tõttu arestiti enam kui sada kontot

Nädalavahetusel täitemenetlusregistris teostatud parandustööde käigus paigaldatud vigane tarkvaramuudatus põhjustas ekslike arestimisaktide edastamise pankadele, kokku saadeti välja 124 ekslikku aresti.

Registrite ja Infosüsteemide Keskuse (RIK) direktori Mehis Sihvart sõnas, et seoses parandustöödega paigaldati vigane tarkvara muudatus, mis põhjustas ekslike arestimisaktide edastamise Swedbanki ja SEB panka.

"Kokku edastati pankadele 124 ekslikku aresti, millest küll mitmed olid tehtud sama isiku suhtes," märkis Sihvart. "Arestimisakti tulemusena kannab pank arestitud summa täituri kontole, kõnealused aktid edastati aga täiturite poolt juba lõpetatud toimikutest ning seetõttu raha ülekandmiseks polnud alust."

Sihvart kinnitas, et kõik ekslikult edastatud arestid olid pankades kolmapäevase seisuga tühistatud ning probleemist on teavitatud kõiki asjaosalisi kohtutäitureid, nii et raha laekumisel kantakse see viivitamatult isiku kontole tagasi.

"Vabandame siiralt kõigi nende inimeste ees, kellele süsteemi viga ebamugavusi põhjustas, ning kindlasti võtame eksituse tõttu kannatanatutega ka otse ühendust," lausus Sihvart. "Hüvitame loomulikult ka selle kahetsusväärse juhtumiga isikutele tekkinud varalise kahju põhjendatud ja tõendatud ulatuses."

Tulevikus viiakse taoliste vigade vältimiseks sisse tööprotsessi muudatus, kus analoogsete muudatuste korral kontrollib muudatuse toimimisloogikat enne muudatuse paigaldamist vähemalt kaks inimest, et tuvastada sarnaseid puudulikke olukordi, teatas keskus.

Täitemenetlusregistri eesmärgiks on tagada ülevaade kohtutäiturite menetluses olevatest täiteasjadest ja kajastada andmeid täitemenetluse käigus tehtud toimingute kohta. Samuti tagada täitestatistika kogumine ja võimaldada andmete ja dokumentide elektroonilist edastamist.

Elektrooniline arestimissüsteem on täitemenetlusregistri ja krediidiasutuse infosüsteemi või teiste huvitatud osapoolte vahel loodud infokanal. Süsteemi eesmärk on tagada võlgniku konto ja selle arestimise kohta elektrooniliselt info edastamine krediidiasutusele ning võimaldada päringute tegemist konto olemasolu ja saldo kohta.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD