Savisaar: rahastamisskandaal on uue partei loomise eelmäng

Keskerakonna liidri ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul on teisipäeval lahvatanud Reformierakonna rahastamisskandaal uue partei loomisele eelnev olukord.

"See on tüüpiline uue partei loomisele eelnev olukord, nii nad sünnivadki," ütles Savisaar TV3 uudistesaatele. Ta lisas, et sarnaselt sündis 2005. aastal Res Publica. "Aga me kõik nägime, mis sellest välja tuli," lisas Savisaar.

Keskerakonna juhi sõnul ei tunne ta Reformierakonna rahastamisskandaali algatanud Silver Meikarit, kuid ei usu väga tema siirusesse. "Kui ta oleks nii siira silmavaatega poiss, nagu me televiisorist näha saime, siis ma küsiksin, et mida ta tegi need kaks-kolm aastat. Sellest teatamine oleks pidanud varem tema kohus olema," rääkis Savisaar TV3 uudistesaatele.

Keskkriminaalpolitsei otsis neljapäeval läbi Reformierakonna peakontori Tõnismäel Tallinnas . Läbiotsimine toimus teisipäeval algatatud kriminaalmenetluse raames. Reformierakonna kontori läbi otsinud politseinikud tundsid huvi partei raamatupidamisdokumentide vastu. Läbiotsimist teostas 16 ametnikku ning kaasa viidi erinevaid andmekandjaid, sealhulgas arvuteid, mis võiksid sisaldada uurimise seisukohast olulist teavet.

Riigiprokuratuur alustas teisipäeval kriminaalmenetlust kontrollimaks samal päeval Postimehes ilmunud väiteid, et Reformierakond on vastu võtnud teadmata allikatest pärinevat vara, mis on vormistatud erakonna liikmete annetustena.

Alates 1997. aastast Reformierakonda kuuluv Silver Meikar tunnistas teisipäeval Postimehe arvamusloos, et annetas Reformierakonnale suuri summasid, mille sai partei töötajalt Kalev Lillolt ning mille päritolu ta ei teadnud. Meikar nimetas toimunut musta raha voolamiseks parteidesse ja tema kinnitusel on sarnaselt erakonda toetanud kümned liikmed, nii riigikogust kui ka piirkondadest.

Meikari kinnitusel seisab Reformierakonna kvartaliaruandes, et ta annetas 2009. aasta 3. detsembrist kuni järgmise aasta 17. veebruarini Reformierakonnale raha kuuel korral kokku 115 000 krooni ulatuses, kusjuures summad ulatusid 10 000 kroonist 25 000 kroonini. "Selle raha andis mulle ümbrikus Kalev Lillo, kes tollal töötas Reformierakonna kontoris juhtival kohal. Enne annetamist helistas mulle peasekretär Kristen Michal ja küsis, kas olen nõus erakonda toetama. «Muidugi oleksin nõus,» vastasin ja lisasin:«kuid ega väga palju antud hetkel võimalik ei ole.» Sain teada, et ega see tegelikult mulle mingeid kulusid kaasa ei toogi. Mulle antakse sulas kontole kandmiseks nii suur summa, mis kahtlasena ei näiks," kirjeldas Meikar toimunut ja lisas, et oli ettepanekuga nõus.

Meikar andis teisipäeval riigiprokuratuuris Reformierakonna rahastamise kohta neli tundi ütlusi.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD