Saaremaa rammumeeste kasutatud mürsus polnud lõhkeainet

Saaremaal Laimjalas aastakümneid jõuproovidel kohalike rammumeeste kasutuses olnud mürsk ei sisaldanud lõhkeainet ja oli seega ohutu, selgitasid Lääne-Eesti pommigrupi demineerijad.

"Tegemist oli 305-millimeetrise mürsuga, mille kaal on ligikaudu 300 kilo ja millel puudus sütik. Mürsk lõhkeainet ei sisaldanud, kuid sellises lõhkekehas oleks võinud olla ligikaudu 30 kilo lõhkeainet," ütles Lääne päästekeskuse pressiesindaja BNS-ile.

"Lõhkekehade valmistamise ainus eesmärk on tappa inimene ja sinnamaani, kuni pole demineerijate poolt kindlaks tehtud, et lõhkekeha on ohutu, tuleb arvestada, et see võib plahvatada ja lähedalasuvad inimesed tappa," lisas pressiesindaja.

Häirekeskus sai Laimjala laululava juures oleva mürsu kohta väljakutse 19. mail. Sündmuskohal otsustasid Lääne-Eesti pommigrupi demineerijad, et võtavad lõhkekeha kaasa tuvastamaks, kas leid sisaldab lõhkematerjali või mitte, sest pelgalt välisel vaatlusel polnud seda võimalik öelda.

Laimjala vallavolikogu esimehe, endise kolhoosiesimehe Aarne Lemberi sõnul on rammumehed aastakümneid proovinud seda mürsku terava otsa peale püsti saada ning mürsu kallal on käinud sajad mehed. Majandisisestel võistlustel ja eriti jaaniõhtul oli teinekord 30–40 meest, kes kõik tahtsid mürsu kallal jõudu proovida. Mürsk tuli otsa peale püsti ajada ja see oli Lembri hinnangul tükk tõsist tööd, sest see ulatus rinnuni. See, kes sai mürsu otsa peale püsti, lasi selle põmm jälle alla, kirjutas Saarte Hääl möödunud nädalal

Ka Laimjala vallavanem Vilmar Rei kinnitas, et niipalju kui ta ennast mäletab, mäletab ta ka seda mürsku. Rei sõnul seisis see mõisapargis laululava juures. “Kunagi võeti see rammumehe võistlustel kasutusele,” selgitas Rei.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD