Mitu põhiseaduskomisjoni liiget toetab musta raha kriminaliseerimist

Mitmed riigikogu põhiseaduskomisjoni liikmed toetavad Tartu ülikooli riigiõiguse professori Ülle Madise ideed kriminaliseerida erakondadele tehtud keelatud annetuste vastuvõtmine, andmine ja vahendamine, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

2010. aastal, kui riigikogu muutis erakonnaseadust, tühistati karistusseadustiku paragrahv, mis võimaldas erakonda keelatud annetuse vastuvõtmise ja tagastamata jätmise eest kriminaalkorras karistada, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Ma arvan, et 2010 oli dekriminaliseerimine iseenesest viga, ja ma arvan, et keelatud annetused peaksid põhimõtteliselt olema kriminaalkorras karistatud, aga millise detailsusastmega, see väärib põhjalikumat arutelu," lausus Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv põhiseaduskomisjoni liige Mart Nutt.

Pühapäeval pakkus Tartu ülikooli riigiõiguse professor Ülle Madise, et selge karistusnormi võiks taastada nii, et kriminaliseeritaks lisaks keelatud annetuse vastuvõtmisele ka selle andmine ja vahendamine.

Põhiseaduskomisjoni sotsiaaldemokraadist liige Indrek Saar märkis, et keelatud annetused tuleks loomulikult kriminaliseerida. "Ma arvan, et väärib kaalumist ka Ülle Madise mõte, et mitte ainult nende vastuvõtmine, vaid ka nende andmine ja vahendamine," lisas Saar.

Põhiseaduskomisjoni aseesimehe Deniss Boroditši sõnul ei reguleeri kriminaalseadustik praegusel kujul seda üleüldse. "Kuna näeme, et need probleemid on ikkagi olemas varjatud rahastamise skeemide näol, siis ma arvan, et oleks otstarbekam ja õiglasem kõik need mehhanismid ja sanktsioonid tagasi karistusseadustikku tuua," nentis ta.

Boroditši sõnul esitab riigikogu demokraatide ühendus just sellist muudatust sisaldava eelnõu ka parlamendile.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD