Urmas Paet rõhutas laste õiguste kaitsmise vajadust

Välisminister Urmas Paet rõhutas laupäeval Tallinnas Vabaduse väljakul juba kaheksandat korda toimuva Maailmapäeva avamisel, et igal lapsel on õigus inimväärsele elule olenemata tema sünnikohast maailmas.

„Seetõttu on haridus ja lapsed üks olulisemaid valdkondi ka Eesti arengukoostöös ning humanitaarabi tegevustes,“ ütles Paet.

Tema sõnul on laste olukord keeruline paljudes maailma riikides ning rahvusvahelise üldsuse ülesanne peab olema laste õiguste eest seismine ja nende olukorra parandamine. „Eesti toetas näiteks möödunud talvel humanitaarabina ÜRO lastefondi projekti Afganistanis, mille kaudu leiti võimalus korraldada üle poole miljoni Afganistani õpilase ja 12 000 õpetaja katkematu koolitöö külmal talveperioodil,“ ütles Paet.

Välisminister lisas, et sellest aastast on kõikidel eestlastel ka ise võimalik Afganistani laste heaolule kaasa aidata. „Välisministeeriumi toel on MTÜ Mondo rajanud toetusprogrammi „Muuda maailma“, mille kaudu saab teha annetusi, et koguda raha koolitarvete ostmiseks vähemkindlustatud Afganistani lastele,“ ütles Paet. „Tuleb meeles pidada, et iga muutus algab pisikestest sammudest. Iga väike toetus saab lõpuks osaks suuremast, mille abil on võimalik teha väga palju head.“

Paeti sõnul on Eesti ÜRO lastefondi kaudu sellel aastal eraldanud humanitaarabi ka Lõuna-Sudaani, Tšaadi ja Kesk-Aafrika Vabariigi laste heaolu parandamiseks. „Samuti on Eesti lastele suunatud projekte viimasel ajal ellu viinud idapartnerluse riikides,“ ütles Paet. „Eesti eeskujul avati käesoleva aasta maikuus Georgia koolilastele mõeldud liiklusõppeväljakud ning viidi läbi ettevõtlus- ja õpilasfirmade alased koolitusi Moldova õpilastele,“ tõi Paet näiteid Eesti arengukoostöö projektidest, mis on suunatud laste turvalisuse ja heaolu suurendamisele.

Vabaduse väljakul toimuva Maailmapäeva eesmärk on suurendada inimeste teadlikkust arengukoostööst ja globaalprobleemidest ning anda ülevaade Eesti riigi ja vabaühenduste tegevusest selles valdkonnas. Esimene Maailmapäev korraldati MTÜ Arengukoostöö Ümarlaud initsiatiivil 2005. aastal ning nüüdseks on sellest saanud iga-aastane traditsiooniline üritus.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD