Keskerakond küsib Luige annetuste osas rahastamiskomisjonilt nõu

Keskerakond saatis erakondade rahastamise järelevalve komisjonile (ERJK) küsimuse, mida peavad nad tegema Jüri Luigelt saadud annetustega, mille osas riigiprokuratuur algatas ja 15. mail lõpetas menetluse mõjuvõimuga kauplemise osas.

Reformierakond reageeris äsjasele rahastamisskandaalile sellega, et küsis ERJK-ilt, mida peavad nad Silver Meikarilt saadud teadmata päritolu annetusega tegema – kas tuleb need viimasele tagasi anda või peaks need riigituludesse kandma.

29. mail on sama küsimuse ERJK-il esitanud ka Keskerakond, selle erinevusega, et küsimus puudutab Jüri Luigelt saadud kokku 500 euro eest annetusi. Keskerakonna peasekretär Priit Toobal kirjutas, et kuigi Luige annetused on kassa sissetulekuorderitega fikseeritud ja annetuste registris kajastatud, on meedia - telekanal TV3 ja ajaleht Postimees - muu hulgas teatanud, et Luik eitab annetusi.

Toobal küsib kirjas ERJK-ilt, kas Luige annetused on erakonnaseaduse tähenduses keelatud annetused, mille erakond peab Luigele tagastama või kandma riigieelarvesse.

Luigelt saadud annetuste osas algatas riigiprokuratuur ka kriminaalasja. Kahtlustuse kohaselt mõjutasid Tuiksoo ja Toobal, kasutades ebaseaduslikult ära oma ametikohast tulenevat mõjuvõimu, 2011. aasta juunist septembrini Jüri Luige palvel sihtasutuse Tallinn 2011 juhatuse liiget Jaanus Mutlit, et viimane kasutaks oma ametiseisundit ja organiseeriks Jüri Luigele võimaluse osutada heli- ja valgustehnika rentimise ja ilutulestiku korraldamise teenuseid Tallinn Kultuuripealinn 2011 raames korraldatavatel üritustel.

Kaitsepolitsei tuvastas, et Luik ning Toobal kohtusid mullu 28. juulil ning Luik andis Toobalile sularaha 300 eurot. Jälitusprotokollist selgub, et Luik andis samal kohtumisel Toobalile üle sularahas 300 eurot, millest 100 eurot moodustas umbes 10 protsenti merepäevadest saadud tasust ning 200 eurot andis Luik tasuks edaspidiste võimaluste eest Tallinnas teenuseid osutada.

Kuna alates riigikohtu otsusest Mati Eliste asjas ei ole mõjuvõimuga kauplemise koosseisu rakendamine üldjuhul enam võimalik, lõpetas riigiprokuratuur kriminaalasja Tuiksoo ja Toobali mõjuvõimuga kauplemise episoodis.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD