Miilits: auto juhikandidaadid peaksid läbima vaimse võimekuse testi

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja korrakaitse alal Tarmo Miilits ütles intervjuus Vikerraadio saatele „Uudis+“, et autojuhiks soovijad peaks enne autokooli pääsemist läbima vaimse võimekuse testi.

Miilits jättis korduvalt täpsustamata, mida need testid võiksid sisaldada, öeldes, et see osa võiks jääda vastava eriala spetsialistide pärusmaaks. „Ei läheks süvitsi sel teemal, mis neis testides võiks olla. See teema on üleval aruteluks ühiskonnas,“ sõnas ta.

Miilits rõhutas, et asi ei ole hariduses – põhiharidusega võib olla väga tubli inimene. „Tegu on puhtalt vaimse võimekusega, võimega aru saada oma riskikäitumisest, saada aru, et mingi käitumine on ohtlik, et see on mõttetu ja elus on teised asjad, mis on olulised,“ selgitas ta.

Miilitsa sõnul tasub tähele panna, et mootorsõiduki juhtimise õigus ei ole põhiõigus, see on privileeg. „Teste on mõistlik teha enne kui juht läheb autokooli. Neid on vaja seetõttu, et olles mehhanismi juht on inimene kõrgendatud ohuallikas, kes peab olema küps masinat juhtima.“

Sarnasel teemal on tema sõnul maailmas tehtud mitmeid teadustöid, millest enamik on keskendunud impulsiivsustestidele. Viimaseid on Miilitsa teada pilootprojektina katsetatud ka paaris Eesti autokoolis.

Miilitsa sõnul on politsei liiklusrikkumised tõsisemalt ette võtnud ning selle saavutamiseks on tahaplaanile tõstetud väiksemate rikkumistega tegelemist. „Liiklusohutusega on tegelemas rohkem politseinikke ja lähiajal hakkab tegelema veel rohkem,“ kinnitas Miilits.

Sel aastal liikluses hukkunud üheksa inimese puhul on uurimine näidanud, et neist kolme puhul on põhjust kahtlustada enesetappu, ütles Miilits Vikeraadio saates "Uudis+".

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD