Põllumehed asuvad koguma toetusallkirju toetuste võrdsustamiseks

Kõik eestimaalased saavad 7. kuni 17. juunini anda toetusallkirja Baltimaade põllumeeste vabaühenduste ühisdeklaratsioonile, toetamaks põllumajandustoetuste võrdsustamist Euroopa Liidu (EL) uuel eelarveperioodil.

"See aktsioon on demokraatia ja solidaarsuse proovikivi – kui Brüssel meie õiglasi nõudmisi arvesse ei võta, siis kõlavad õõnsalt jutud kodanikuühiskonnast, solidaarsusest ja oma kodanikega arvestamisest," lausus Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra.

Balti riikide põllumehed nõuavad alates uuest eelarveperioodist toetusi EL-i keskmisel tasemel. Toetusallkirju petitsioonile saab anda kõigis suuremates toidukauplustes, seisab põllumeeste keskliidu ning põllumajandus-kaubanduskoja ühises avalduses.

Praegu on Baltimaade põllumajandustoetused EL-is madalaimad. EL-i keskmine otsetoetuste tase on 269 eurot hektari kohta, Eestis  on see 117, Lätis 97 ja Leedus 144 eurot. Hollandis on toetuste tase 457, Belgias 435, Itaalias 404 ja Kreekas 384 eurot.

Euroopa Komisjoni ettepaneku järgi suurenevad otsetoetused 2020. aastaks Eestis 159, Lätis 145 ja Leedus 177 euroni. Põllumehed tunnevad end petetutena, sest ühendusega liitudes lubati toetuste võrdsustamist palju kiiremas tempos, seisab avalduses.

Lisaks viitavad avalduse koosatajad sellele, et Brüssel ei luba 2013. aastast enam maksta uutel liikmesriikidel toetuste riigipoolset lisamakset ning rakendub ka modulatsioon, mistõttu vähenevad Eesti põllumeeste otsetoetused lähiaastatel võrreldes selle aastaga kuni viiendiku võrra.

Baltimaade põllumeeste toetusaktsioon koos allkirjade kogumisega toimub Eestis, Lätis ja Leedus. Toetust deklaratsioonile on võimalik avaldada ka internetis Facebookis.

Allkirjade kogumist korraldavad põllumajandus-kaubanduskoda ja põllumeeste keskliit koostöös Eesti toidukaupluste kettidega. Deklaratsiooni teksti saab lugeda põllumajandus-kaubanduskoja kodulehel.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD