Uuring: enamusele kodutarbijatest jääb elektrituru avamine segaseks

Kuigi kodutarbijad saavad aru, et elektrituru avamisega elektri hind tõuseb, ei tea nad, miks see nii on ja mis elektrituru avanemisega veel kaasneb, selgus Eesti Omanike Keskliidu korraldatud küsitlusest.

Omanike keskliidu volikogu liikme Priit Värgi sõnul valitseb praegu teadmatus nii elektrimüüjate kui –tarbijate poolel. Koduomanike segadust kinnitab Värgi sõnul asjaolu, et küsimusele „Millist tõenäolist elektrienergia ostmise paketti 2013. aastal eelistate?“ vastas 7721 inimesest ligi 70 protsenti, et „ei tea, sest elektrimüüjate pakettide erinevus jääb arusaamatuks“.

Värk lisas, et küsitlustulemused tekitasid temas pessimisi ja tulemused näitavad, et nii majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil kui ka elektrimüüjatel on teavituse vallas veel palju tööd ees.

Priit Värgi sõnul ei tohiks elektrituru avanemisest teavitamine jääda ministeeriumile lihtsalt formaalseks linnukeste tegemiseks, vaid eesmärgiks tuleks võtta, et kodutarbijad oskavad ka turul parimat pakkujat valida, mis lõpuks tingiks elektrimüüjate vahel ka reaalse konkurentsi. Nimelt on Euroopa Komisjon toonud välja, et kodutarbijate informeerimatusest kõneleb asjaolu, et kõigest seitsmes liikmesriigis on üle 10 protsendi elanikkonnast vahetanud elektripakkujat, ülejäänutes vähem. "Lisaks tuues juurde veel faktid, et EL-is on 32 protsenti tarbijatest üldse võrrelnud elektrihinda alternatiivsete teenusepakkujatega ja alla poole  ehk 47 protsenti majapidamistest teavad, kui palju elektrit nad tarbivad, siis pinnas reaalseks konkurentsiks elektrimüüjate vahel on nõrk," märkis Värk.

Omanike keskliit kavatseb sügisel alustada elektrituru avanemise teemaliste infopäevade korraldamisega, mis toimuvad kõigis maakondades ja kuna küsitlusest selgus, et 73 protsenti vastanutest on kõige olulisem soodne elektrihind, siis on liit asunud omakorda läbirääkimistele elektrimüüjatega, et organisatsiooni liikmetele saada paremaid elektriostmise tingimusi juba 2013 aastal. Analoogse kokkuleppeni on jõudnud Rootsi Koduomanike Liit, kus liikmed saavad soodustust vastavalt tarbitud kogusele 150 või 300 Rootsi krooni aastas.

Elektrituru avanemisel saab osta elektrienergiat, mis moodustab praegu 33 protsenti tarbijate elektriarvetest, Nord Pooli börsilt ehk vaba turu tingimustel. Võrreldes Eestis praegu kehtivat fikseeritud elektrihinda ja eelmise aasta Nord Pooli kesmist, siis elektriarved võivad kerkida ligi viiendiku võrra.

Omanike keskliit on korteri- ja eramaja omanikke ühendav katuseorganisatsioon, millega on liitunud ligi 62 000 inimest.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD