Riigikogu arutas alaealiselt seksi ostmist keelustavat eelnõu

Riigikogu arutas teisipäeval esimesel lugemisel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsiooni algatatud karistusseadustiku täiendamise eelnõu, mis kriminaliseerib seksi ostmise alaealiselt ehk siis alla 18-aastaselt isikult.

Riigikogu liige Andres Anvelt ütles eelnõu tutvustades, et muudatus on vajalik, kuna kehtiv karistusseadustik sätestab küll mitmeid kuriteokoosseise, millega kaitstakse alaealise normaalset, vaimset ja seksuaalset arengut, kuid mis ei taga olukorda, kus prostitutsioonile iseloomulike teenuste ostmine alaealiselt oleks karistatav ning sellega ühiskonnas peale eetilise tasemega ka õiguslikult hukka mõistetud.

„Eri prostitutsiooni käsitlevad uuringud ja ekspertide arvamused osutavad, et suur osa täiskasvanutest, kes tegelevad prostitutsiooniga, on asunud oma keha müüma juba alaealiselt, mistõttu on oluline vähendada nõudlust selle tegevusala suhtes õiguslike meetmetega,“ selgitas Anvelt.

Eelnõuga tuuakse karistusseadustikku eraldiseisev kuriteokoosseis "seksi ostmine alaealiselt", millega kriminaliseeritakse nooremale kui 18-aastasele isikule või teda kupeldavale isikule tasu pakkumise või üleandmise eest selleks, et asuda temaga suguühtesse või rahuldada muul viisil sugulist kirge.

„Koosseisuga ette nähtud tingimused on täidetud ka juhul, kui ostja on tasu üksnes pakkunud ehk tasu pole veel makstud või on makstud näiteks osaliselt,“ täpsustas Anvelt. „Samuti ei ole koosseisust tulenevalt tähtis tasu pakkumise või üleandmisega soovitud tegu, et seksuaalteenust on asutud tarbima või mitte. Samuti ei ole oluline, kas kokkulepe teenuse ostmiseks sõlmiti alaealise enda või tema vahendaja ehk kupeldaja poolt.“

Eelnõu eesmärk on vähendada prostitutsioonile kaasatud ja ahvatletud alaealiste arvu ja seda eelkõige sellise teenuse tarbimise nõudluse vähendamise kaudu. „Hirmu saada sellise teo eest karistada suurendab tunduvalt kartust saada sellise teenuse tarbimise eest avalikustatud ning seega ühiskonnas moraalse hukkamõistu osaliseks,“ sõnas Anvelt. „Seaduseelnõu teiseks oluliseks eesmärgiks on kohaldada raskemat vastutust nende isikute suhtes, kes ostavad seksiteenust neilt alaealistelt, kes on sunnitud prostitutsiooniga tegelema inimkaubanduse ohvritena.“

Kolmandaks eelnõu oluliseks eesmärgiks on vältida olukordi, kus Eesti võiks muutuda alaealistelt seksiostu ja tarbijate sihtkohariigiks. „Tänaseks päevaks on alaealistelt prostituutidelt teenuse ostmine kriminaliseeritud mitmetes meid ümbritsevates riikides nagu Soome, Rootsi, Leedu, Norra, Taani. Juhul, kui Eesti ei järgiks nende riikide eeskuju, on Eestil reaalne oht kujuneda alaealistega seotud seksitööstusega päritoluriigiks, kuna karistamatuse tunne võib siia tuua mitmeid meid ümbritsevate riikide nii-öelda seksituriste,“ põhjendas Anvelt.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD