Ilves: Eesti ja Läti koostöö peab liikuma reaalsetesse projektidesse

President Toomas Hendrik Ilves ütles teisipäeval Riias kohtumisel Läti riigipea Andris Bērziņšiga, et Eesti ja Läti koostöö peab liikuma reaalsetesse projektidesse.

"Balti koostöö, kui see on enamat loosungist, eeldab tegelikku panustamist konkreetsetesse taristu projektidesse ehk teisisõnu: rahaliselt mõõdetavad investeeringud ühisprojektidesse, mis tõepoolest parandavad meie kodanike elu, liidavad meid füüsiliselt ja majanduslikult. Meie koostöö tuleb rõhutatult suunata ühistesse transpordi- ja energeetikaprojektidesse, mis hõlmavad ka Euroopa Liidu teisi riike ning piirkonna julgeoleku suurendamist," ütles Ilves.

Riigipea tõdes, et Eestil pole teist sellist naabrit, keda eestlased mõistaksid nii hästi kui Lätit. Ta nentis, et Eestit ja Lätit on ühendanud Liivimaa ja ühine ajalugu, aga praegu seob kaht riiki ühine tulevik Euroopas ja euroalas.

President Ilves alustas teisipäeval kolmepäevast riigivisiiti Lätis. Riigipea sõitis Lätti rongiga, teatas presidendi kantselei pressiesindaja BNS-ile.

Eesti riigipea meenutas Vabadussõja soomusronge, kus eestlased ja lätlased sõdisid üheskoos vabaduse eest. Ta meenutas ka, et samamoodi – rongiga – sõitis Eestisse 1925. aastal Läti esimene riigipea Jānis Čakste, kes ütles toona, et Eesti ja Läti lähenemine ei saa olla vaid sõnades ja tseremooniates, vaid see peab olema igasse lätlasesse ja eestlasesse sissekasvanud, et peaks vastu kõikidele tormidele.

"Me oleme teineteist aidanud ja olnud vastastikku head partnerid, kuigi mõnikord ka konkurendid. Praegu on Eesti kindel Läti toetaja teel euroalasse, mis muidugi eeldab kõigi Maastrichti kriteeriumide täitmist. See on võimalik, sest Läti on viimastel aastatel näidanud vastutustundlikkuse eeskuju mitmele euroala senisele riigile, kelle majanduslik tulevik on küsimärgiga," märkis Ilves.

President Ilves ja Evelin Ilves kinkisid Läti riigipeale kunstnik Valli Lember-Bogatkina akvarelli "Cesis" ning tema abikaasale Dace Seisumale ehtekunstnik Anneli Tammiku hõbedast prossi ja kõrvarõngad.

Ilves kohtub riigivisiidi ajal ka Läti parlamendi esimehe Solvita Aboltina, peaminister Valdis Dombrovskise ja Riia linnapea Nils Ušakovsiga, avab Eesti-Läti ärifoorumi, osaleb arvamusliidrite arutelul, külastab Riia Eesti kooli ja Kuramaal liivlaste piirkondi. Omapoolse vastuvõtu annab Eesti riigipea kolmapäeva õhtul Tallinki laeval "Silja Festival", mis sõidab Riia-Stockholmi liinil.

President Ilvest saadab riigivisiidil 22-liikmeline äridelegatsioon.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD