Riik lõpetab vanemahüvitise maksmise vangis olevatele vanematele

Valitsus arutab neljapäeval riikliku pensionikindlustuse seaduse muutmise eelnõu, mis lahendab mitmed pensionide ja toetuste maksmisel ilmnenud probleemid, muu hulgas lõpetab riik eelnõu järgi vanemahüvitise maksmise vanglakaristust kandvatele inimestele.

Sotsiaalministeeriumis valminud eelnõu kohaselt peatab riik vanemahüvitise maksmise inimese kohtuliku karistamise korral. Kui kohus mõistab isiku süüdi ja karistab teda reaalse vabadusekaotusega, peatatakse vanemahüvitise maksmine vabadusekaotuse kandmise ajaks. Riik maksab vanemahüvitise inimesele tagantjärgi välja, kui ta mõisteti kohtmenetluses õigeks ja sama aja eest ei ole sama lapse kohta teisele isikule vanemahüvitist makstud, teatas valitsuse pressiesindaja BNS-ile.

Ka muudab eelnõu töövõimetuspensioni määramist inimestele, kes on tagasiulatuvalt tunnistatud lapsinvaliidiks ja töövõimetuks ning ei ole mõjuvatel põhjustel varem töövõimetuspensioni taotlenud. Praegu ei saa sellisele isikule töövõimetuspensioni määrata, sest tal puudub seaduses nõutav tööstaaž. Eelnõu kohaselt aga pole sellistele isikutele töövõimetuspensioni määramisel staažinõue enam eelduseks.

Samuti reguleerib eelnõu ennetähtaegse vanaduspensioni saanud isikute üleviimist teist liiki pensionile. Kehtiv seadus ei näe ette regulatsiooni, kui isik, kellele oli varem määratud ennetähtaegne vanaduspension, viiakse üle töövõimetuspensionile ning selle lõppemisel või vanaduspensioniikka jõudmisel viiakse taas üle ennetähtaegsele vanaduspensionile. Seega on siiani isikud siirdunud töövõimetuspensionilt vanaduspensionile, samas ei ole seadus ette näinud, et kui isikud on juba varem ennetähtaegsel vanaduspensionil olnud, siis peaks ka nende vanaduspension vähenema. Eelnõu järgi viiakse need isikud pärast töövõimetuspensioni lõppemist või vanaduspensioniikka jõudmisel tagasi ennetähtaegsele vanaduspensionile.

Samuti lõpetab valitsus eelnõu järgi vanemahüvitise maksimaalse suuruse kinnitamise. Eelnõu kohaselt avaldatakse järgmise aasta hüvitise maksimaalne suurus sotsiaalkindlustusameti koduleheküljel iga aasta 1. maiks, võttes aluseks ka praeguse süsteemi põhimõtte ehk valitsuse kinnitatud riikliku pensionikindlustuse registrisse kantud isikustatud sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa keskmise suuruse. Vanemahüvitise põhimõtted eelnõu järfgi ei muutu.

Veel muudab eelnõu tunnistajate ütluste andmise regulatsiooni pensioniõigusliku staaži tõendamiseks, täiendab välislepingu alusel pensioni maksmise sätteid, kehtestab rahvastikuregistri andmete kasutamist pensionistaaži tõendamisel, muudab riikliku pensionikindlustuse registri vastutavate töötlejat ning muid riikliku pensionikindlustuse registrit puudutavaid sätteid.

Seadus on planeeritud jõustuma 1. jaanuarist 2013, mõned sätted 1. maist 2013.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD