Reinsalu ja Ligi toetavad Ilvese reaktsiooni Krugmani kirjutisele

Peaministri kohuseid täitva kaitseminister Urmas Reinsalu ja rahandusminister Jürgen Ligi sõnul on president Toomas Hendrik Ilvese kriitilised postitused Nobeli majanduspreemia laureaadi Paul Krugmani aadressil täiesti õigustatud.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Urmas Reinsalu ütles neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et Ilves astus pärast Krugmani Eesti-teemalist artiklit Twitteris oma riigi kaitseks välja väga jõulisel moel, kuid presidendil oligi põhjust olla oma sõnumis väga selge. "Kes siis veel peaks Eesti kaitseks välja astuma, kui mitte riigipea?" küsis Reinsalu.

Tema hinnangul on Krugman oma majandusteooriates leidnud, et kriisi ajal peaks riik jõuliselt sekkuma, looma sotsiaalseid töökohti ja eraldama ettevõtjatele toetusi. "Eesti poliitika on olnud vastupidine. Eesti ei toimi Krugmani teooria järgi, majanduskasv on siin taastunud ja see on Krugmani jaoks probleem," lausus Reinsalu.

Reformierakonda kuuluva rahandusminister Jürgen Ligi sõnul on Krugman muutunud publitsistiks ja Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama poliitika õigustajaks. Ta tõdes, et Ameerika Ühendriikide eelarvetasakaalu võib võrrelda Kreeka omaga.

Ligi sõnul võrdles Krugman oma Eesti teemalises postituses 2007. aasta Eesti SKP-d, kui riiki voolas sisse odavat välisraha ja praegust olukorda. Ligi sõnul ei ole Eesti praeguse ja 2007. aasta olukorra võrdlemine väga kohane. "Krugmani postitus on väärt kriitikat ja see on täiesti õigustatud, et president tegi seda sellisel moel," lausus Ligi.

President Toomas Hendrik Ilves avaldas neljapäeva öösel oma Twitteri kontol mitu jõulises sõnastuses kommentaari New York Timesis majanduskolumni kirjutava Krugmani Eesti teemalise blogisissekande kohta.

Krugman pani oma kirjutisele pealkirjaks "Eesti rapsoodia" ja ta seadis kahtluse alla, kas Eestit tuleks tuua eeskujuks kokkuhoiupoliitika edukuse näidisriigina. Blogis on kirjutise juures graafik, mis näitab Eesti majanduse olukorda viimastel aastatel. Krugmani hinnangul ei saa Eesti majanduse taastumist nimetada eduks.

Lätis riigivisiidil viibiv Ilves tegi neljapäeva öösel oma Twitteri konto vahendusel mitu Krugmani kirjutist jõuliselt kritiseerivat ingliskeelset postitust.

Muu hulgas kirjutas riigipea "Ilmselt Nobeli preemia kaubanduse eest tähendab, et võid jutlust pidada rahaasjade teemal ning kuulutada minu riik "tühermaaks", "Aga tõesti, mida meie teame? Oleme ju vaid rumalad ida-eurooplased. Valgustamata. Ühel päeval me saame aru. Nostra culpa." ning "Si*ume ida-eurooplaste peale - nende inglise keel on halb, nad ei reageeri ja tegelikult teevad, milles on kokku lepitud, ja valivad valitsusi, kes on vastutavad."

Ilves ütles neljapäeval oma pressiesindaja vahendusel Delfile, et tema öised sõnumid oli reaktsioon Eesti pingutuste kaitseks ja ta jääb oma sõnade juurde.

2008. aastal Nobeli majandusauhinna saanud Krugman on muu hulgas mullu sügisel ennustanud, et Kreeka võlakriis levib üle kogu Euroopa, mis viib euroliidu kokkuvarisemiseni.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD