EL kiitis heaks kolm Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö suurprojekti

Euroopa Komisjon kiitis juuni alguses heaks kolm Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programmi projekti kogueelarvega orienteeruvalt 21,5 miljonit eurot, mille käigus rekonstrueeritakse Narva-Ivangorodi sõiduautode ja jalakäijate piiripunktid, restaureeritakse Narva ja Ivangorodi kindluste ansambel ning parandatakse liiklemis- ja piiriületusvõimalusi Värska-Petseri teelõigul.

Sellest summast 12,7 miljonit eurot eraldasid Euroopa Komisjon ja Venemaa Föderatsioon ning 6,7 miljonit Eesti riik. Projektipartnerite omafinantseering oli 10 protsenti ehk ligikaudu 2,1 miljonit eurot, teatas siseministeerium.

Projektid tuleb ellu viia hiljemalt 2014. aasta lõpuks. Projekte rahastatakse regionaalministri valitsemisala eelarvest.

Narva-Ivangorodi piiripunktide kompleksse rekonstrueerimise projektiga ehitatakse Ivangorodi Parusinka piiripunkti uus hoone ning Narva autode piiripunktis rekonstrueeritakse jalakäijate terminal ja sõidurajad. Lisaks renoveeritakse jalakäijate sild. Projekti maksumus on 8,2 miljonit eurot.

Unikaalse piiriülese Narva-Ivangorodi kindluste ansambli kui ühtse kultuuri- ja turismiobjekti arendamise projekti eesmärk on tõsta Narva ja Ivangorodi piiriregiooni külastuskeskkonna atraktiivsust ja konkurentsivõimet. Projekti käigus restaureeritakse Narva Viktoria bastion ja püssirohukelder, kuhu rajatakse külastuskeskus. Lisaks luuakse Viktoria bastionisse interaktiivne bastionide ajalugu tutvustav ekspositsioon ja korrastatakse ligipääsuteed. Ivangorodi kindluses rekonstrueeritakse Väikese püssirohu ladu ning ehitatakse külastuskeskus ja ligipääsuteed. Projekti maksumus on 6,9 miljonit eurot.

Ohutu tee projektiga rekonstrueeritakse 19,1 kilomeetri pikkune teelõik Värskast Petserini ning ehitatakse kergliiklusteed Värska ja Koidula piirpunkti lähedale ja Petseri linna. Samuti rajatakse turismibusside parkla Petseri kesklinna ning sõidu- ja veoautode ooteala Kunitšina Gora piiripunkti lähedal. Projekti eelarve on ligi 6,4 miljonit eurot.

"Need kolm investeeringut olid praeguseks muutunud juba möödapääsmatuks. Piiriületusvõimaluste parandamine, kogu selle protsessi kiiremaks ja mugavamaks muutmisel on otsene mõju nii piirialade kui kogu Eesti majandusele," selgitas nende projektide vajalikkust regionaalminister Siim Kiisler. Kahe linna kindluste korrastamine ja arendamine aitab ministri sõnul aga senisest paremini ära kasutada piirkonna turismipotentsiaali.

Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programm aastateks 2007–2013 viiakse ellu Euroopa Naabrus- ja Partnerlusinstrumendi käigus, mis on osa Euroopa Liidu (EL) naabruspoliitikast ning mis toetab EL-i liikmesriikide piiriülest koostööd kolmandate riikidega, sealhulgas Venemaaga.

Programmist rahastatakse ühiseid arendustegevusi Eesti, Läti ja Vene piiriregioonide konkurentsivõime parandamiseks, kasutades ära piirkonna potentsiaali ja soodsat asukohta. Programmi piirkonda kuuluvad Eesti Ida-Viru, Rapla, Järva, Lääne-Viru, Jõgeva, Tartu, Põlva, Võru, Valga ja Viljandi maakond, Läti Vidzeme ja Latgale maakond ning Venemaa Leningradi ja Pihkva oblast ja Peterburi linn.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD