Ergma pakkus Kosovole abi demokraatliku riigi ülesehitamisel

Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus esmaspäeval Eestisse visiidile saabunud Kosovo parlamendi spiikri Jakup Krasniqi ja teda saatva delegatsiooniga.

Kohtumise peamiseks teemaks oli Kosovo Euroopa Liidu suunaline lõimimine ja Eesti riigi võimalik abi selles protsessis, vahendas riigikogu pressitalitus. Spiiker Krasniqi andis riigikogu esimehele ülevaate Kosovo poliitilisest süsteemist, parlamendist, seal arutusel olevatest aktuaalsetest küsimustest, aga ka suhetest naaberriikidega.

Külaline väljendas lootust, et nii Kosovo kui Eesti panustavad omavaheliste suhete tihendamisse ja intensiivistavad delegatsioonide vahetamist. Krasniqi tänas Eestit Kosovo tunnustamise eest esimeste riikide hulgas ning rõhutas, et nad on palju õppinud Eesti kogemustest oma riigi arengu suunamisel.

Krasniqi väitel on neil head suhted ka Euroopa Parlamendiga ning jätkuvalt töötatakse selle nimel, et viimased viis Euroopa Liidu riiki, kes seni pole Kosovot tunnustanud, muudaksid oma hoiakuid soosivamaks. Loodetakse, et ülejäänud Euroopa Liidu riikide toetus aitab selle saavutamisele kaasa.

Ergma väärtustas kohtumist öeldes, et on oluline saada infot otse algallikast. Riigikogu esimees nentis, et Eestil on soojad tunded väikeste riikide vastu ning selgitas, et väikeriikidel on palju eeliseid nii arenguprotsesside kiiruse kui läbipaistvuse osas.

„ Väikeriigid peavad olema oma arengus paindlikud. Pakume oma kogemustele toetudes igakülgset abi, eriti parlamentaarsel tasandil, aga ka avaliku teenistuse ülesehitamisel. Noored riigid vajavad õppimiseks aega ja õppida saab läbi tegutsemise,“ ütles Ergma.

Kohtumisest võtsid osa riigikogu väliskomisjoni aseesimees Enn Eesmaa ning Euroopa Liidu asjade komisjoni liige Urve Tiidus.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD