EAS-i nõukogu eksliige Anti Tammeoks sai kelmuskahtlustuse

Keskkriminaalpolitsei tegi kolmapäeval ja neljapäeval üle Eesti mitu läbiotsimist ja esitas kahtlustused Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukogu endisele liikmele Anti Tammeoksale ja OÜ Nelitäht juhatuse liikmele Mario Sootnale seoses Euroopa Liidu (EL) toetusraha kasutamist puudutava kriminaalasja uurimisega.

Soodustuskelmuse kahtlustuse sai kokku kümme inimest, teatas Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kahtlustuse järgi oli kelmuseskeemi peamine organiseerija Tammeoks, kes sai kahtlustuse soodustuskelmusele kihutamises ja kaasaaitamises. Tammeoks oli kuni neljapäevani EAS-i nõukogu liige, kahtlustus puudutab tema tegevust enne sellele ametikohale asumist.

Tammeoks on MTÜ Eesti Pakendiringlus tootmis- ja logistikajuht ning ühtlasi on olnud ka riigikogu liige.

Kelmuse täideviimises kahtlustatakse OÜ Nelitäht juhatuse liiget Mario Sootnat, kes on äriregistri andmeil alates 2001. aasta detsembrist Eestimaa Rahvaliidu liige ja kuulub ka erakonna nimevahetuse järel Eesti Konservatiivsesse Rahvaerakonda. Ta on juhtinud Rahvaliidu Tallinna linnaühendust ja olnud Mustamäe linnaosa vanem.

Ülejäänud kaheksa kahtlustatavat on ettevõtjad, kes aitasid kohtueelse uurimise andmetel oma ettevõtetega kaasa kelmuse teostamisele.

Kahtlustuse järgi taotles OÜ Nelitäht 2010. aastal EAS-ilt ja Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK) toetust jäätmete ümbertöötlemise seadmete ostmiseks ja esitas seejuures valeandmeid seadmete maksumuse kohta, et saada suuremat toetust.

Toetussumma on nimelt protsentuaalses sõltuvuses projekti ehk seadmete kogumaksumusest – EAS-i puhul on toetuse määr 40 protsenti ja KIK-i puhul 50 protsenti.

EAS kiitis 6,95 miljoni krooni suuruse kogumahuga projekti heaks ja maksis 2011. aastal OÜ-le Nelitäht välja 2,78 miljoni krooni suuruse toetuse. KIK-le esitatud projekti kogumaht on 15,02 miljonit krooni ja küsitud toetuse osa 7,51 miljonit krooni, kuid taotlus on jätkuvalt menetluses ja selle projekti osas ei ole väljamakseid tehtud.

Nelitäht avas möödunud nädalal Tallinnas Suur-Sõjamäel määrdunud kõvaplastist pakendite tööstusliku ümbertöötlemise liini, mille käivitamisesse investeeris ettevõte enda teatel ligi miljon eurot.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei ja uurimist juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teatel kutsuti Tammeoks EAS-i nõukogu liikme kohalt tagasi.

Ministeeriumile teadaolevalt ei ole kahtlustus seotud Tammeoksa tegevusega EAS-i nõukogus, vaid uuritavad tehingud on toimunud enne kui Tammeoksast sai EAS-i nõukogu liige.

Majandusminister Juhan Parts ütles ministeeriumi pressiteates, et peab juhtumit "äärmiselt kahetsusväärseks" ning ei pea võimalikuks kahtlustuse saanud Anti Tammeoksa jätkamist EASi nõukoguliikme kohal.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD