Ansip: ajakirjandus on parteide rahastamise kajastusega üle pingutanud

Peaminister Andrus Ansipi sõnul on Eesti ajakirjandus erakondade rahastamist kajastades üldistustega üle pingutanud ja seetõttu ei ole ka opositsiooniparteidel olnud põhjust Reformierakonda agressiivselt rünnata.

„Kui iga annetust tõlgendatakse kuriteona, siis mingit aplausi ei saa ka teistelt erakondadelt oodata. Kuidas siis üks inimene nii loll ja rumal saab olla, et oma raha ära annetab, ju see peab võõras raha olema,“ ütles Ansip reedel Vikeraadio saates „Reporteritund“. „Kogu maailmas annetavad poliitikud niimoodi. Süüdistused on kohatult üldistatud ja ilmselt seetõttu pole kaasakiitjaid olnud."

Samas tegi Reformierakonna juht viite Sotiaaldemokraatlikule Erakonnale, kes on saanud kolmandiku annetusi ajakirjanduse andmetel ühelt perekonnalt. Ansipi sõnul ei anna see juhtum kinnitust, et erakond on ühest rahastajast täiesti sõltumatu.

Peaminister tunnistas, et tal pole erakondade rahastamise läbipaistvamaks ja selgemaks muutmiseks ühtegi head lahendust. „Ei ole lihtsaid lahendusi,“ sõnas Ansip.

Ta kinnitas, et Reformierakonna rahastamisskandaali algatanud Silver Meikar pole „usaldusväärne ja ei ole usaldusväärseid tunnistusi andnud“.

„Kust me võiksime teada, kui paljudelt ärimeestelt ta raha on saanud, mida ta ei ole deklareerinud?“ küsis Ansip.

Mai lõpus tunnistas alates 1997. aastast Reformierakonda kuuluv Silver Meikar, et et annetas Reformierakonnale suuri summasid, mille sai partei töötajalt Kalev Lillolt ning mille päritolu ta ei teadnud. Sama korda Meikar pühapäeval Reformierakonna üldkogul esinedes. Meikar nimetas toimunut musta raha voolamiseks parteidesse ja tema kinnitusel on sarnaselt erakonda toetanud kümned liikmed, nii riigikogust kui ka piirkondadest. Meikari väitel oli kahtlastest rahaannetustest teadlik ka erakonna endine peasekretär ja praegune justiitsminister Kristen Michal.

Riigiprokuratuur alustas kriminaalmenetlust kontrollimaks Meikari väiteid, et Reformierakond on vastu võtnud teadmata allikatest pärinevat vara, mis on vormistatud erakonna liikmete annetustena.

Kriminaalmenetlust alustati karistusseadustiku paragrahvi tunnustel, mis näeb ette vastutuse erakonna majandustegevusele ja varale kehtestatud piirangute rikkumise eest.

bns

Comments  
  +3
Ansip võiks rääkida ikkagi rahastamisest kui altkämaksudest st.Eestis lokkavast korruptsioonist,ja seda mitte illustreerida.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD