Vaid iga teine 15-aastastest neidudest sööb hommikueinet

Rahvusvahelisest kooliõpilaste tervisekäitumise uuringust selgus, et kui 11-aastastest tüdrukutest sööb koolipäeval hommikust iga kolmas, siis 15-aastastest neidudest vaid iga teine ehk veidi vähem kui pooled Eesti teismelistest alustavad koolipäeva tühja kõhuga, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tervise arengu instituudi (TAI) analüütiku Marge Eha sõnul selgus teismelisi küsitledes, et Eestis sööb igal koolipäeval hommikusööki 64 protsenti õpilastest. Iga seitsmes laps teatas, et ei söö hommikuti. Poisid söövad igapäevaselt hommikusööki tüdrukutest rohkem.

Erinevus on suurim 15-aastaste laste hulgas. Ühest põhjust on raske välja tuua, kuna seda ei küsitud. Eha sõnul võib arvata, et tüdrukute puhul on üks põhjusi oma kehakaalu jälgimine, vanemate antud võimalus ise otsustada, kas süüa või mitte.

"Hommikul magatakse koolipäevadel viimase minutini ning hommikusöögiks lihtsalt ei jää aega. Nädalavahetusel aga söövad tüdrukud hommikueinet. Kuid tüdrukute puhul kordub sama muster ka nädalavahetustel: vanuse kasvades väheneb nädalavahetusel hommikusööki söövate tüdrukute hulk," märkis Eha.

Küsitluses osalenud 43 riigi seas paigutuvad Eesti 11-, 13- ja 15-aastased õpilased hommikusööki söövate laste pingereas vastavalt 22., 18. ning üheksandale kohale. Samal ajal ka teistes riikides väheneb vanuse kasvades koolipäevadel hommikusöögi sööjate hulk. Näiteks Hollandis sööb hommikust koolipäevadel 95 protsenti 11-aastastest poistest ja 93 protsenti tüdrukutest.

Eesti 11–15-aastastest õpilastest sööb iga päev puuvilju keskmiselt vaid iga neljas. Kõige suurem on nende õpilaste osakaal, kes tarbivad puuvilju 2–4 päeval nädalas. "Kuid seejuures me ei tea, mitu portsjonit nad iga- üks söövad. Toitumisteadlased soovitavad süüa päevas vähemalt 4–5 portsjonit. Ühe õuna või banaani söömisest päevas jääb väheseks," tõdes Eha.

Iga päev tarbib köögivilju vaid iga viies koolilaps, tüdrukud siiski rohkem kui poisid. Õpilaste hulk, kes tarbivad iga päev puu ja köögivilju, vanuse kasvades väheneb. Rahvusvahelises võrdluses teiste uuringus osalenud riikidega jääb Eesti iga päev puuviljade tarbimise poolest edetabelis viimaste sekka. Parema majandusliku olukorraga peredest pärit õpilaste hulgas on rohkem neid, kes tarbivad vähemalt korra igal päeval puu- ja köögivilju.

12 protsenti poistest ja iga kolmas tüdruk vastas, et on viimase 12 kuu jooksul pidanud dieeti, muutnud enda söömisharjumusi või teinud midagi muud kehakaalu kontrollimiseks.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD