Traumapunkti ooteaeg võib jaanipühade ajal olla kuni viis tundi

Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) prognoosib lähenevate pühade ajal ja sellele järgnevatel päevadel erakorralist arstiabi vajajate arvu suurenemist, mis võib kaasa tuua ooteaja pikenemise kuni viie tunnini.

PERH-i statistika näitab, et jaanilaupäevale järgnevatel päevadel suureneb hüppeliselt erakorralise meditsiini keskusesse pöördujate arv, teatas PERH.

Erakorralise meditsiini osakonna juhataja Kristiina Põld sõnas, et pöördujate arv võib tõusta üle 40 protsendi. Doktor Põllu sõnul on nelja viimase aasta jooksul kõige rohkem pöördujaid olnud 25. juunil.

Kõige enam pöördutakse erakorralise meditsiini keskusesse abi saamiseks traumadega nagu põletused, põrutused, luumurrud ning erinevate valudega, näiteks kõrva-, kõhu- või seljavalu.

Osakonna juhataja sõnul ollakse valmis selleks, et pöördujate arv võib suureneda pea poole võrra ning 25. juunil on väljas lisajõud. „Kui viimastel aastatel on kiirabi toodud patsientide ja iseseisvalt meie osakonda pöördujate arv suurenenud keskmiselt 10 protsenti aastas, ulatudes tänavu keskmiselt 230 inimeseni ööpäevas, siis pühade perioodil oleme valmis, et see arv võib ulatuda üle 300 patsiendi ööpäevas,“ sõnas Põld.

Ta rõhutas, et vaatamata lisajõudude rakendamisele võib kergemate vigastuste või haigestumistega patsientidel ooteaeg pikeneda kuni viie tunnini.

Kergemate haigestumiste hulka loetakse näiteks päikesepõletused, lööbed, putukahammustustest tingitud vaevused, kõrvavalu, erinevad viirusinfektsioonid, seljavalu, jäsemevalu ja turse.

Põld kutsus inimesi üles pidutsemisega piiri pidama, hoiduma alkoholi liigtarvitamisest ja purjus peaga tehtud lubamatutest ettevõtmistest ning kui pühade ajal plaanitakse linnast ära sõita, tuleb kaasa võtta kõik igapäevaselt kasutatavad ravimid ja ka esmaabivahendid.

„Inimesed, kes kasutavad igapäevaselt mõnda ravimit, peaksid kontrollima, kas vajalikud ravimikogused on olemas ning vajadusel perearsti juures oma retsepti uuendama,“ lisas Põld.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD