Vaher: jutt massilisest pealtkuulamisest on täiesti jabur

Siseminister Ken-Marti Vaher kirjutas oma ajaveebis, et jutt massilisest pealtkuulamisest Eestis on täiesti jabur ning tal on piinlik, et seda räägivad need, kes teavad, kuidas asjad tegelikult on.

Vaher tõdes, et viimasel ajal on olnud palju emotsioone kriminaalasutuste ümber ning on levitatud hirmu "kõikide pealtkuulamise", "inimeste järele nuhkimise" ja muu sellise osas. "Kes teeb seda teadlikult hirmutamiseks, kes koogutab kaasa asjatundmatusest, kes kasutab kaitsetaktikana, kes tekitab lihtsalt segadust. Piinlik on, kui seda räägivad need, kes teavad või peaksid teadma kuis asjad tegelikult on. Ratsionaalsel jutul on raske sellest mürast läbi murda," märkis ta.

Vaher kirjutas, et varjatud rasket kuritegevust nagu narkokuritegevus, Eesti-vastane luuretegevus, raske korruptsioon, terrorism, inimkaubandus on võimalik tõkestada vaid kasutades jälitustegevust.

"Tõendeid on nendes kuritegudes võimalik koguda eranditult reaalajas ja väga tihti kasutades jälitustoiminguid, sest tegemist on varjatud ja organiseeritud tegevusega, millest reeglina otsest ohvrit ega tunnistajat maha ei jää," selgitas siseminister.

Eestis tehakse tema kinnitusel aastas pealtkuulamisi vaid ühes protsendis ehk umbes neljasajas kriminaalasjas. "Enamik nendest ehk üle 60 protsendi juhtudest on seotud narkokaubitsemisega. Ligi 10 protsenti on varavastased, 10 protsenti isikuvastased kuriteod ja veel kümme protsenti ametialased ehk korruptsioonikuriteod,“ selgitas Vaher. „Täiesti jabur on jutt mingist massilisest pealtkuulamisest või põhjendamatust nuhkimisest."

"Väide, et meie julgeolekuasutused viivad läbi veel mingit jälitust peale kriminaalmenetluses lubatu ja julgeolekuasutuste teabehanke ning sellest ei saa keegi kunagi teada, on sügavalt arusaamatu," kirjutas Vaher. "Olen veendunud, et Eesti on kasvanud õigusriigiks ja muutub üha tugevamaks ning läbipaistvamaks."

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD