Ligi: Eesti osa Hispaania toetamisel on vara määratleda

Hispaaniale on lubatud abi kuni 100 miljardit eurot, täpseid numbreid Hispaania seni veel esitanud pole ning täna on veel vara välja öelda Eesti osa Hispaania toetamisel, ütles rahandusminister Jürgen Ligi.

"Ei saa seda numbrit välja arvutada, sest see sõltub kõigepealt rahaallikast, sõltub muidugi sellest, kas me liitume ESM-iga (Euroopa Stabiilsusmehhanism, millega liitumise tingimuste õiguslikkuse peab otsustama riigikohus - BNS)," rääkis Ligi "Aktuaalsele kaamerale".

"Meil on erinevad proportsioonid nendes kahes fondis EFSF-is (Euroopa finantsstabiilsusfondis) ja EMS-is ning me ei tea ju täpset abisummat," sõnas rahandusminister.

ESM-i puhul, mis on kindel riikide eelistus, sest see on palju tõhusam tööriist, tuleks Ligi sõnul tähelepanu juhtida, et me oleme kapitali sissemaksjad ja ESM opereerib ise oma laenude baasilt. "Nii et seda on väga raske ühele riigile täpse numbrina taandada," nentis ta.

Hispaania tegi esmaspäeval ametliku taotluse Euroopa Liidult kuni 100 miljardi euro ulatuses finantsabi saamiseks.

Euroopa Komisjoni rahandusvoliniku Olli Rehni sõnul on Hispaania ametliku abipalve järel on komisjon tööga pihta hakanud ning tingimustepaketi osas peaks kokkulepe sündima lähinädalatel.

Ka Küprose valitsus teatas esmaspäeval, et palub viienda euroala riigina oma valuutapartneritelt abi. "Küprose valitsus teavitas täna Euroopa võime oma otsusest esitada euroala liikmetele finantsabi taotlus," märgitakse Küprose Brüsseli saatkonna edastatud avalduses.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD