Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /data01/virt3788/domeenid/www.vorumaateataja.ee/htdocs/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Võrumaa peab suutma oma hooned ise ära kütta

Reedel Võrus Kandles toimunud energiamajanduse visiooniseminaril jäi kõlama mõte, et Võrumaa peab oma hooned oma ressursiga köetud saama.


Tõele au andes on lubamatu, et Võrumaal, kus puidu näol on kütte toorainet kordades rohkem kui maakonna enda vajadused, köetakse katlamaju ikka veel kütteõliga, mis veetakse kaugelt sisse ja mille hind on tõusnud üle aegade kõrgeimale tasemele. Lausa kuritegelik on kütta korterelamuid kütteõliga, sundides inimesi maksma oma tervet kuupalka kahetoalise korteri talvise kütmise eest.


Lisaks puidule on Võrumaal veelgi kasutamata ressurssi. Tuulest kui võimalikust energiakandjast on juba pikka aega räägitud ja Võrumaalgi on varem tuuleenergiat kasutatud. Täiendav ressurss on biomass ehk hein ja võsa, mida on võimalik koguda kasutusest väljas olevatelt maadelt. Kasutamata võimalus on ka sõnnik ja läga, mida mujal maailmas energiatootmiseks laialt kasutatakse. Kasutamata, aga perspektiivikas ressurss on päikseenergia, millega Võrumaal on aktiivselt tegelenud OÜ Energy Smart ja mis on Kurenurmes peatselt avamas Eesti esimest 100 kW päikseparki.


Seminaril tuli jutuks isegi selline hästi ära unustatud uus energiatootmise viis nagu puugaasigeneraator. Sellised riistad olid levinud sadakond aastat tagasi, kui moodsaid kütuseid nagu gaas ja nafta veel ei kasutatud ning mis on praeguste kõrgete kütusehindade juures taas üle maailma moodi minemas. Puidu kasutamisest oleks suur abi, sest olukorras, kus puidu hind maailmaturul langeb, püstitavad vedelkütused üha uusi hinnarekordeid. Võrumaa oma metsamassiivi ja arenenud metsatööstusega on taastuvenergia poolest üks Eesti varasalvesid. Seda eelist tuleb õppida ära kasutama, näiteks läbi puidugraanulite või halupuude tootmise. Halupuud, mille järele on üle kogu Eesti ülisuur nõudlus, on üks kasumlikumaid viise metsa väärindamiseks, samas annaks see tööd paljudele inimestele. Teiselt poolt on traditsiooniline halupuudega kütmine jätkuvalt üks odavamaid kütteviise, mis tuleb mitu korda odavam gaasi, kütteõli või elektriga kütmisest.


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD