Menu

.      

Misso kandist varastati hinnaline traktor

Pilt kadumaläinud ratastraktorist Caterpillar 966 H.  Foto: ERAKOGUVARGUS • Esmaspäeva ööl vastu teisipäeva varastati Misso kandist Murati piiripunkti lähedalt väiksest teeäärsest liivakarjäärist 26tonnine traktor Caterpillar 966 H, mille maksumus küünib 140 000 euroni. Traktori omaniku, Aluksne ehitusfirma SIA Sorma juhataja Maris Sormulis ütles, et traktor oli toodud objektile 15. märtsil ja seega jõudnud seal töötada vaid paar nädalat.


Pärast vargust võttis Sormulis ühendust Eesti politseiga, kuna esmaspäeva öösel vastu teisipäeva sadas lund ja jälgede järgi oli näha, kuidas traktor oli sõitnud mööda Riia‒Pihkva maanteed Murati piiripunktist mööda Eestisse ja seal ühe mäekünka juures treileri peale laaditud. Edasi olid treileri jäljed viinud Tallinna‒Luhamaa maantee teeristile välja ja sealt oli treiler Võru poole keeranud.Koht piiri ääres Eestimaa poolel, kus traktor laaditi treileri peale.	 Fotod: Võrumaa Teataja Jälgede järgi oli näha, et tegemist oli metsaveotraktorite veoks mõeldud treileriga, mistõttu on lootus, et traktorit väga kaugele ei veetud.


Sormulis rääkis, et traktor oli 2005. aasta väljalase ja traktori hind on 140 000 eurot. Eriliste tundemärkidena nimetas ta pragu aknaklaasis ja traktori kopa äsja välja vahetatud kollast värvi hambaid. Sellise traktori vargustega pole Sormulis varem kokku puutunud, küll on varastatud paagist kütust.


Sormulis ütles, et mõned päevad enne vargust oli karjääri juurest sõitnud mitmel korral läbi musta värvi Audi Q7 džiip. Karjääris töötanud mehed ei jõudnud aga vaadata auto numbrit ega ka seda, kas tegemist oli Eesti või Läti sõidukiga.Traktor läks kaduma sellest karjäärist Murati piirijaama lähedal Riia–Pihkva tee ääres, kus masin oli jäetud künka varju. Foto: Võrumaa Teataja


Neljapäeval karjääris tööl olnud mehed rääkisid, et traktor oli ööseks pandud künka taha varju, nii et ta suure tee peale välja ei paistaks. Ühtlasi ütlesid nad, et kuigi traktor on raske, on tema ärandamine kerge, sest läheb käima kõigi teiste sama tüüpi traktorite süütevõtmetega.
Politseile veel eilse seisuga varastatud traktori kohta infot laekunud polnud.


Eestis Caterpillari traktorite müügiga tegeleva ASi Wihuri suurklientide müügijuht Magnus Mägedi ütles, et sellist traktorit võib tõesti käivitada iga seda tüüpi traktori võtmega. Tema sõnul võib sellise traktori vargus olla ahvatlev, sest võrreldes sõiduautoga on masin väga kallis. Praegu, kui Euroopa piirid on lahti, võib sellise masina vedada loetud tundidega ühest riigist teise. Mägedi teada on ainus selline traktor, mis Eestist kadus, Wihurilt rendile antud traktor, mida oli nähtud hiljem Riia tollitsoonis, aga mida kätte polnud võimalik saada.


Varastatud Caterpillari traktoril on kaks põhilist rakendust: esiteks karjäärides liiva ja kruusa laadimiseks ning palgitööstuses palgihunnikute teisaldamiseks. Nii on sellise traktoriga võimalik palgiveomasin paari korraga tühjaks tõsta.


Traktorite vargus on Eestis küllalt tavaline, näiteks ööl vastu 14. märtsi läks Eestis Abja-Paluojal kaduma ligi kümne tonni raskune laadur-ekskavaator.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD