Menu

.      

Selgusid Võrumaa Kultuuripärli ja elutööpreemia laureaadid

  • Kirjutas BNS

Fotod: Tiina Männe

Foto: Tiina Männe


Rogosi Mõisas toimus reedel Võrumaa kultuuri-, raamatukogu- ja muuseumitöötajate, käsitöömeistrite ning kultuurikollektiivide juhendajate tunnustamissündmus, mille käigus jagati välja 30 kultuurivaldkonna preemiat – seejuures krooniti Võrumaa Kultuuripärliks Kristi Vals, elutööpreemia pälvis aga Maie Pau.

Maakonna kultuuritöötajaid tervitas Võrumaa arenduskeskuse juhatuse liige Tiit Toots. Tunnustusi ja preemiaid jagasid Eesti kultuurkapitali Võrumaa ekspertgrupp, Eesti Rahvakultuuri Keskus ja Võru instituut. Kultuuripärli tiitli pälvis Võrumaa arenduskeskuse kultuurispetsialist Kristi Vals, kellele tiitel tuli üllatusena olenemata sellest, et just tema oli ka tunnustusõhtu peakorraldaja. Vals tänas kolleege mullu tehtu eest ning jagas häid soove uueks, alanud kultuuririkkuse aastaks.

"Eestis ringi käies kuulen palju kiidusõnu meie maakonna sündmuste ja kultuurivaldkonna tegemiste kohta ja keskseks märksõnaks, mida välja tuuakse on siinne tugev koostöö," ütles Vals, kelle sõnul on inimesi selles valdkonnas jäänud vähemaks, ent siiski on suudetud kriisidejärgselt kohaneda. "Mul on eriti hea meel, et majades on taas rahvas tagasi. Aasta lõpus ei olnud enam võimalust aastalõpu peole saada, sest kohad olid täis 2 toole rahvamajades enam juurde tuua ei olnud."

Eesti Kultuurkapitali Võrumaa ekspertgrupi elutööpreemia pälvis Võrumaa rahvakultuuri ja -tantsu traditsioonide hoidja ja edasikandja Maie Pau. Preemiat üle andes toodi välja paljud traditsioonilised üritused, teiste seas Võru maakonnas ainulaadsed žanripäevad, mis on aastaid toimunud Pau eestvedamisel. 

Väärika tiitli puhul üllatasid kolleegid Maie Paud, esitades üheskoos laulu "Võru valss" ning omapoolse erilise tervituse tegid ka maakonna rahvatantsuõpetajad.

"Ma mõtlesin, et ma olen treenitud inimene, et siin paar valsisammu teha ei ole midagi, aga nüüd on süda kurgus. See oli tõeline üllatus," tänas Pau preemia ja ilusa vastuvõtu eest.

Pau nentis, et on olnud palju huvitavaid eluhetki nii kultuuri- kui tantsutöös ning avaldas lootust, et kultuurivaldkonnas läheks järjest paremini.

"Tänan kõiki, kes olid kaasteelised, kellega südamed on ühes rütmis tuksunud. Soovin, et meie ühine minek siin kultuuripõllul jätkuks, et oleks seda indu ja vaimustust," ütles Pau.

Ka Raili Leesalu jaoks, kes pälvis Eesti Kultuurkapitali Võrumaa ekspertgrupi tunnustuspreemia, oli tunnustuse üleandmine eriti märgilise tähendusega. Nimelt oli lavastus "Kirjad koju", mille loomise eest Leesalu tunnustuse pälvis, saanud alguse tema isa kirjadest, kes on sündinud tunnustussündmusega samal päeval.

Õhtu kulges kahes osas. Rogosi Mõisa peamajas vestis lugusid eesti kirjanik ja semiootik Valdur Mikita. Muusikalise elamuse pakkus lauluõpetaja, koorijuht Kaari Kattai. Kõrval rahvamajas oli kaetud pidulaud, pidulisi tervitas mõisaproua ning lavale astus vaskpilliansambel Brassical. Õhtut juhtis Karel Käos. 

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD