Menu

Suure narkoäri osaliste süüdimõistmine jõustus lõplikult

Kümnete kilogrammide hašiši ja tuhandede narkotablettide Venemaale smugeldamise eest kahe alama astme kohtu otsusel karmid karistused saanud meeste süüdimõistmine jõustus lõplikult, kuna riigikohus ei võtnud möödunud nädala lõpus kaasust menetlusse.

Viru maakohus leidis mullu oktoobris, et Dmitri Teplõhhi ja Vladimir Ossipovi süü suures koguses narkootikumide ebaseaduslikus käitlemises on tõendatud ning määras neile vastavalt 12- ja 10-aastase vangistuse. Ühtlasi tuleb kummalgi mehel loovutada kohtu otsusel riigi tuludese veidi üle 15.000 euro kuritegelikul teel saadud tulu. Teplõhhi ja Ossipovi narkoäris kullerina kaasa löönud Alexander Dubro sai kuueaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga.

Maakohtu lahendiga polnud rahul nii prokurör kui ka kohtualused ning mõlemad menetluspooled pöördusid apellatsioonkaebuste ringkonnakohtusse. Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Antti Aitsen taotles oma apellatsioonkaebuses Dmitri Teplõhhi süüditunnistamises narkoveos suure varalise kasu saamise eesmärgil ning talle 15-aastase vangistuse määramist. Ühtlasi taotles prokurör Teplõhhilt konfiskeerimise asendamisena täiendavalt 37.411 euro väljamõsitmist. Ka Vladimit Ossipovi puhul taotles prokurör, et kohus mõistaks ta süüdi narkoäris suure varalise kasu saamise eesmärgil ning mõistaks talle 13-aastase vangistuse. Täiendavalt tulnuks süüdistaja hinnangul Ossipovilt konfiskeerimise asendamisena välja mõista 63.269 eurot. Kohtualused ja nende kaitsjad taotlesid aga õigeksmõistvat otsust või süüasja uut arutamist esimese astme kohtus.

Tänavu mais leidis Tartu ringkonnakohus, et maakohtu otsus oli siiski igati pädev ja selle muutmiseks puudub alus. Seepeale esitas Ossipovi  kaitsja kassatsioonkaebuse riigikohtusse, kuid see ei saanud möödunud nädala lõpus menetlusluba ja kuna teised kohtualused ringkonnakohtu otsust edasi ei kaevanud, siis jõustuski narkoärikate süüdimõistmine lõplikult.

Kohtueelne uurimine tuvastas, et Narva elanik Dmitri Teplõhh ja Tallinna elanik Vladimir Ossipov toimetasid aastatel 2006-2008 ise või kellegi abil suurtes kogustes narkootilisi aineid Narva, kust Narvas või Ivangorodis elavad kullerid selle Venemaale edasi viisid. Üle piiri toimetatud narkootilise aine kogused olid suured- näiteks 2006. aasta aprillis viidi korraga Venemaale üheksa kilo hašišit ja 2000 MDMA tabletti ja sama aasta sügisel kümme kilogrammi hašišit. 2007. aasta oktoobris toimetasid kullerid üle piiri 7500 MDMA tabletti ja 2008. aasta aprillis ligi kümme kilogrammi hašišit. Kullerid tõid Venemaalt Eestisse narkootilise aine müügi eest saadud sularaha.

Iga kord ei õnnestunud meestel oma plaane teoks teha. 2007. aasta oktoobri keskel omandas Ossipov Tallinnast ligi kolm kilo hašišit. Narkoaine oli plaanis Venemaale toimetada, kuid korrakaitsjad pidasid uimastit Tallinnast Narva toimetanud kulleri kinni ja võtsid talt narkoaine ära. Kohus on tema juba süüdi mõistnud ja kuller oma karistuse kätte saanud.

Kuritegelikku tegevust organiseerunud Ossipov peeti Tallinnas kinni 2008. aasta detsembris keskel ja vahistati. Kaasorganisaator Teplõhh ja üks kulleritest Alexander Dubro peeti kinni 2009. aasta mais, neile kohaldati eeluurimise ajaks tõkendina elukohast lahkumise keeldu.

Venemaa õiguskaitseorganid võtsid kinni Eestist Venemaale saabunud narkootiliste ainete vastuvõtja Denissi koos kaaslasega. Hiljem peeti kinni veel kaks kullerit ajal, kui nad üritasid Eestisse toimetada Denissilt saadud 16.200 euro ehk üle 253.000 krooni väärtuses sularaha.

Aitseni sõnul oli Teplõhhi ja Ossipovi tegevuse eesmärk saada suurt varalist kasu. " Narkoaine kogused, mis meeste käest läbi käisid olid suured, nende müügist saadud kuritegelik tulu ulatus miljonitesse kroonidesse. Näitena võib siinkohal tuua välja, et 10 kilo hašiši väärtus 2006. aastal oli mustal turul vahemikus 2,5-2,8 miljonit krooni, 2000 MDMA tableti väärtus ulatus 100.000-250.000 kroonini," märkis Aitsen. "Lihtne arvutus näitab, et ainuüksi hašiši müügist saadud kuritegelik tulu ulatus üle seitsme miljoni krooni, tablettide müügist saadud tulu oli vähemalt ligi pool miljonit krooni."

Eesti korrakaitsjad tegid kriminaalasja raames koostööd ka Venemaa õiguskaitseorganitega. Kriminaalasja kohtueelset menetlust viisid läbi maksu- ja tolliamet ning Viru ringkonnaprokuratuur.