Menu

Energiasäästlik Rõuge vald

Rõuge hooldekodule paigaldatud päikesepaneelid on katusel ka visuaalselt nähtavad. Foto: BIRGIT PETTAIENERGIASÄÄSTUNÄDAL • Eelmisel nädalal toimus juba neljandat korda üle-eestiline energiasäästunädal, mille eesmärk on panna inimesi mõtlema energia tarbimise ja selle vähendamise peale. Ühte nädalasse on koondatud mitmeid tegevusi ja üritusi üle Eesti, et anda sellele teemale suurem kuuldavus-nähtavus.


Rõuge vald on keskendunud energiasäästu propageerimisele laste ja noorte hulgas. Nädala jooksul toimusid Rõuge põhikoolis erinevad tegevused kõikide klassidega. Esmaspäeval toimusid 4.–6. klassidele energiatunnid, mille käigus vaatlesid õpilased vooluröövleid ja arutlesid säästmisvõimaluste üle igaühe enda kodus.


Foto: BIRGIT PETTAITeisipäevast neljapäevani käisid algklasside õpilased koos giidiga Ööbikuoru matkarajal ja said teada, kui palju erinevaid energiatootmise võimalusi pakub loodus nende ümber oma enda kodupaigas. Tutvuti nii ajalooliste kui kaasaegsete energia tootmise võimalustega muinasajast tänapäevani. Lisaks sellele külastati ka Ööbikuoru hüdrotöökoda-muuseumi, kus pandi vee abil tööle 100 aasta vanune metallitööpink ja saadi teada, kust Rõuge inimesed said elektrit 50-100 aastat tagasi.


Reedel toimusid energiatunnid vanemate klasside õpilastele. Külas käis energeetikaekspert Martin Kikas Tartu regiooni energiaagentuurist, kellega arutleti praeguse elektrituru aktuaalsetel teemadel ja igapäevase energiakasutuse optimeerimise võimalustest kodumajapidamises. Lõpuks tutvuti ka palju kõmu tekitanud elektriautodega – räägiti nende plussidest-miinustest ja erinevustest võrreldes tavapäraste mootorsõidukitega.


Rõuge vald on igati energiasäästlik. Rõuges on olemas nii päikese-, vee-, maa- kui ka tuuleenergia tootmise seadmed. Tänavu aasta suvest hakkas vald kasutama ka elektriautosid.


Lisaks Rõuge koolimaja päikesepaneelidele paigaldati projekti „Rõuge hooldekodu küttesüsteemi rekonstrueerimine” käigus muude tööde hulgas ka Rõuge hooldekodusse päikesepaneelid sooja tarbevee tootmiseks.


„Süsteem on töös, aga kuna meie piirkonnas on päikeselt saadav energia novembris, detsembris ja jaanuaris minimaalne, siis on süsteemi efektiivsusest hetkel veel ennatlik rääkida. Suuremad kogemused ja paneelide efektiivsus sooja vee tootmisel tulevad ilmsiks päikese koguse suurenedes,” rääkis Rõuge valla ehituse ning planeerimise valdkonnaga tegelev abivallavanem Olev Mõttus.


Energiasäästuhuvilistel vallaelanikel soovitatakse tutvuda üleriigilise energiasäästunädala kavaga internetiaadressil www.energiatark.ee.