Teisipäeval analüüsitud koroonaproovidest osutus üks positiivseks

Terviseameti labor analüüsis teisipäeval 26 inimeselt võetud koroonaviiruse proove, neist osutus positiivseks üks.

Haigestunu saabus 29. veebruari lennuga Bergamost Riiasse, lennujaamast Eestisse liikus ta isikliku transpordiga. Haigestunul on kerged sümptomid ning ta viibib kodusel jälgimisel.

Teisipäeval analüüsis labor ka kaheksa inimese proove, kes viibisid 26. veebruaril ühes bussis Eesti esimese nakatunud inimesega, edastas terviseamet. Kõik kaheksa proovi olid negatiivsed. Alates 31. jaanuarist on terviseamet teinud 107 koroonaviiruse proovi.

Koroonaviiruse proov võetakse tervishoiutöötaja otsuse alusel, kes lähtub analüüsivajaduse määramisel juhudefinitsioonist ehk ilmnenud sümptomitest ja sellest, kas inimene on hiljuti viibinud haiguse leviku riskipiirkonnas või võib olla kokku puutunud koroonaviiruse kandjaga. Lähtuvalt ECDC riskihinnangust on hetkel koroonaviiruse riskipiirkondadeks Hiina, Iraan, Jaapan, Singapur, Lõuna-Korea ja Põhja-Itaalia Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piedmonte regioonid.

Koroonaviiruse analüüsi saab edukalt teha inimesele, kel on haigussümptomid juba ilmnenud – enne haigusnähtude nagu köha, palavik ja hingamisraskused tekkimist annab analüüs suure tõenäosusega valenegatiivse tulemuse.

Kui inimene kahtlustab haigestumist koroonaviirusesse, tuleks nõu pidada kas oma perearsti või perearsti nõuandeliiniga. Tõsisema tervisemure (nagu hingamisraskused) korral tuleks helistada hädaabinumbril 112. Kindlasti ei tohiks minna abi otsima mõne haigla erakorralise meditsiini osakonda, sest sellisel juhul võib inimene võimalikku viirust edasi levitada teistele ruumis viibijatele.

Praeguse info kohaselt on COVID-19 sümptomid sarnased gripi sümptomitele. Viirus võib põhjustada köha, palavikku ja hingamisraskuseid. Viirus levib peamiselt lähedasel kontaktil nakkuskahtlase inimesega, kellel on nakkusele iseloomuslikud sümptomid, eelkõige köha.

Terviseamet avalikustas Eestis teise koroonaviirusega nakatumise juhtumi, mis on seotud Tartu elanikuga, linnavalitsus palub tartlastel üles suhtuda terviseameti juhistesse tõsiselt.

Tartu linnapea Urmas Klaas ütles juhtumit kommenteerides, et Tartu linn teeb tartlaste turvalisuse tagamiseks tihedat koostööd sotsiaalministeeriumi ja terviseametiga. "Palume inimestel väga tõsiselt suhtuda terviseameti juhistesse, mis puudutavad nii igapäevaseid hügieeninõudeid kui ka käitumist riskipiirkonnast saabumisel ja haigustunnuste ilmnemisel," sõnas Klaas. 

Ta lisas, et linnavalitsus on pidevas kontaktis linna allasutustega, kellele on saadetud ka konkreetsed suunised ja juhised terviseameti soovituste järgmiseks. 

Eestis leiti teisipäeval teine koroonaviirusesse nakatunu, kes saabus möödunud laupäeval Itaaliast Bergamost lennukiga Riiga ja sealt tuli isikliku autoga Eestisse.

Haigestunul on kerged sümptomid ning ta viibib kodusel jälgimisel.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD