Menu

.      

Aasta suurpere tiitli pälvis kuuelapseline Võrumaa perekond

  • Kirjutas BNS

Foto Kairit Leibold-ERR

Tänavuse aasta suurpere tiitli sai kuuelapseline perekond Alev Võrumaalt – nii tiitel kui ka Bigbanki 7000-eurone stipendium anti neile üle pühapäevahommikuses telesaates "Hommik Anuga".

"Tugevate ja tublide suurperede esile toomisega väärtustame laste kasvatamist ja hoiame lasterikkust ühiskonnas au sees – me näitame sellega, et lapsed on Eesti ühiskonda oodatud ja see julgustab ning annab kindlustunnet ka teistele, et lasterikkus on tõeline rikkus," ütles lasterikaste perede liidu president Aage Õunap.

"Perekond Alev on ääretult ühtehoidev ja lastekeskne pere, kus kõik ettevõtmised tehakse ühiselt – sünnipäevad, külaskäigud sugulaste ja sõprade juurde, väljasõidud loodusesse nii lähedale kui kaugemale. Mitte kedagi ei jäeta maha ega viida vanavanemate hoida. Isa ja ema on toonud oma töised tegevused kodukatuse alla, et olla lastele lähedal, anda neile turvatunne, olla oma tegevusega neile õpetajaks ja eeskujuks," märkis Õunap.

"Tänavune suurpere on ehe näide ettevõtlikkusest ja julgest pealehakkamisest," lausus Bigbanki Eesti äriüksuse juht Jonna Pechter. "Nemad on teinud Eesti palju rikkamaks, sest lisaks töökusele on nad sõbralikud, eluterved ja positiivsed. Nad suhtuvad austusega keskkonda, toodavad suurepärast šokolaadi ja on nii kenaks teinud vana kohaliku koolimaja."

Foto Kairit Leibold-ERR

Perekond Alev elab Võrumaa mägede ja metsade vahele jäävas külakeses, elustiiliks looduslähedus ja elupõhimõtteks ise hakkamasaamine: ise ehitada kodu, ise kasvatada oma aiasaadused, ise olla endale tööandja, ise koolitada oma lapsed – kodus, pere keskel. Tallinnas sündinud ja kasvanud 42-aastane Aivo ja Valgast pärit 36-aastane Merike otsustasid linnatolmu jalgelt pühkida juba aasta pärast nende teise lapse sündimist Pärnumaal.

Perekond Alev elab vanas Lepistu koolimajas, milles on saanud moodne ja hubane kodu perele, kuhu mahub lisaks ka šokolaadivabrik koos kodukohvikuga.

Merike on Roosiku šokolaadivabriku asutaja ning pakendaja ja lisaks laste koduõppe õpetaja. Isa Aivo on samuti pereettevõtte asutaja ning šokolaadimeister. Merikese ja Aivo peres kasvab kuus last: 15-aastane Aaron Aivo, 14-aastane Kaspar Elias, üheksa-aastane Joonas Arnold, seitsmeaastane Artur, viieaastane Esmeralda ja aastane Rosanna. 

Pereema Merike viljeleb ta koos lastega permaaeda, kust isa kõrvalt toidukunsti omandanud pojad tihti tomatit ja maitserohelist nopivad ning kenasti kujundatud suutäie teinekord emalegi serveerivad.

Merike ja Aivo on loonud imetoreda perekonna eemal linnasaginast, kus lapsed ei tunne kiirusest piitsutatud elulaadi. Suuremad poisid käivad Võrus näiteringis ning õpivad lisaks prantsuse keelele ka võro keelt. Aeg-ajalt korraldatakse nende kodus kunsti- ja muusikaringi nii oma kui ümbruskonna lastele.

Koos isaga käivad Aaron ja Kaspar Võrus prantsuse keelt õppimas. Lisaks käib Kaspar veel võrkpallitrennis Võrus ja kitarritunnis Rõuges, sõidutajaks kord ema, kord isa. Aaronit huvitab programmeerimine ja digitaalne joonistamine, mille algtõdesid ta internetist õpib. Pärast põhikooli lõpetamist plaanib ta neid oskusi põhjalikumalt omandama hakata.

Kaspar, Joonas, Artur ja tänavu kevadel põhikooli lõpetav Aaron on Rakvere Waldorfkooli õpilased, kõik nad on koduõppel. Õpetajaks on ema Merike. Lisaks kohustuslikule õppekavale on vanemate eesmärk avardada laste silmaringi nii lugemise kaudu kui ka seene- ja marjametsas.

Aaron ja Kaspar on isa kõrvalt selgeks saanud toidutegemise kavalused ja seda juba väga heal tasemel. Perele lõunasöögi valmistamine on sageli nende korraldada, isa ja ema võivad sel ajal rahulikult tootmise poolel oma tööd teha. Ka aastane Rosanna on suurte vendade hoida ja valvata – kõik pereliikmed teavad ja tunnetavad oma vastutust.

Aivo ja Merikese eesmärk on tarkade, tervete ja laia silmaringiga looduskesksete ilmakodanike kasvatamine, põimides selle kodukandi ettevõtluse ja kultuuri edendamisega. Raskused ületatakse hädaldamise ja virisemiseta – lahendusi ja uusi teid otsides. Heade suhtlejatena on neil rohkesti kontakte Võrumaal toimetavate tegusate inimestega, kes on sagedased külalised nende kodus. Nad on saanud Võrumaal oma inimesteks, maaelu edendajateks. Nemad ongi maa sool.

20 PÄEVA ENIMLOETUD