Menu

.      

Lähipäevil kerkivad õhusooja maksimumid 32 kraadini

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Ilmateenistuse prognoosi järgi kerkivad õhusooja maksimumid lähipäevil 32 kraadini.

Kuumad ilmad meelitavad veekogude äärde tavapärasest rohkem inimesi, aga kõige toreda kõrval ei tohi ära unustada enda ja oma lähedaste ohutust.

Mõned meelespead:

Lapsed: Ära jäta lapsi veekogu ääres järelevalveta. Uppuv laps ei tee häält, räägi oma lapsele veega seonduvatest ohtudest ja õpeta, kuidas vees käituda.

Veesõidukid: Veesõidukiga veekogule minnes kanna alati päästevarustust. Õnnetusse sattudes on päästevesti väga raske või lausa võimatu selga panna.

Alkohol: Ära lase purjus sõpra vette! Sõpradega veekogu ääres viibides pea meeles, et kui tarbitakse ka alkoholi, siis inimesed ei pruugi oma võimeid adekvaatselt hinnata.

Tundmatu veekogu: Ära hüppa tundmatus kohas vette! Enne vette minekut hinda alati kriitiliselt vee temperatuuri, läbipaistvust, sügavust, voolu, lainetust, veekogu kaldaid ja põhja tüüpi.

Eakad: Vanusega kaasnevad terviseriskid, samuti ei ole eakam inimene enam nii kiire reaktsiooniga või sama tugev kui nooruses. Ujumiseks tasub valida turvalised, ametliku valvega ujumiskohad, võtta kaasa ka sõber ning ujuda pigem kaldale lähemal nii, et jalad ulatuksid põhja, juhuks kui jaks lõppeb. Oma tervisesse tuleks alati suhtuda realistlikult ja arvestada võimalike krooniliste haigustega.

Kuum ilm ja autosõit: päikese käes seisva auto salong muutub üsna kiirelt tulikuumaks. Ära jäta lapsi ega lemmikloomi kuuma ilmaga autosse, ka mitte lühikeseks ajaks. Ka see lühike aeg võib autos olija jaoks olla liiga pikk.

Et kuum liiga ei teeks, püsi varjus, kanna heledaid riideid ja peakatet ning joo kindlasti piisavalt vett.

Sa võid osata põhivõtteid õnnetusse sattunud inimese päästmiseks veest, kuid ära unusta – sinu enda turvalisus on kõige olulisem. Kui tekib väikseimgi kahtlus, et sa ei suuda abistada, helista 112 ning kutsu professionaalne abi.

Lisaks kuivatab kuum ja kuiv ilm kiirelt loodust ja metsaaluseid, mistõttu tasub lõkke tegemisel olla väga ettevaatlik.

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD