Menu

.      

Kolmapäevast kehtib uus liikluskindlustuse rohelise kaardi vorm

  • Kirjutas BNS

FOTO: Aigar Nagel

Kolmapäevast kehtib uus rahvusvahelise liikluskindlustuse poliisi vorm, mida nimetatakse roheliseks kaardiks  edaspidi tuleb see printida valgele paberile, mitte enam rohelisele.

Kindlustusandjad võivad nüüd väljastada rohelise kaardi elektrooniliselt pdf failina. Sellisel juhul tuleb see sõiduki kasutajal printida enne välisriiki sõitmist valgele paberile.

Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) kahjukäsitluse juhi Toomas Pajo sõnul lähevad enamik Euroopa Majanduspiirkonna riike üle valgele poliisi vormile. „48 rohelise kaardi süsteemi riigist 22 muudavad senist rohelist kaarti, sealhulgas meie naabrid Läti, Leedu ja Soome. Näiteks Venemaa, Ukraina ja Valgevene aga jätkavad rahvusvahelise liikluskindlustuse poliisi trükkimist rohelisele paberile. Vaatamata vormi erinevale värvusele ei tohiks välismaal probleeme tekkida, sest kõik riigid on oma ametkondi teavitanud uuele vormile üleminekust,“ ütles Pajo.

„Tänasest ei ole enam Ühendkuningriik uuel rohelise kaardi vormil märgitud Euroopa Majanduspiirkonna riigina, mistõttu peab roheline kaart Suurbritanniasse sõites kaasas olema. Soovitan ka kaugematesse Euroopa Liidu riikidesse koos liikluskindlustuse poliisiga kaasa võtta roheline kaart, et vältida arusaamatusi liiklusõnnetuse korral või asjaajamisel,“ selgitas Pajo.

Roheline kaart on rahvusvaheline liikluskindlustuse poliis, mille saab sõidukile tellida kindlustusseltsilt koos Eesti liikluskindlustuspoliisiga. See peab olema paberil kaasas riikides, mis ei ole Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriigid, näiteks Venemaal, Ukrainas ja Valgevenes.

Kuni 1. juulini rohelisel paberil välja antud rohelised kaardid kehtivad edasi ja neid ei pea ümber vahetama.

LKF on Eesti rohelise kaardi büroo, liikluskindlustuse garantiifond, liikluskindlustuse registri pidaja ja liikluskindlustuse lepinguta sõidukite sundkindlustaja. LKF hüvitab registreerimata, sundkindlustusega ja tuvastamata jäänud sõidukiga tekitatud kahju. Samuti korraldab LKF liikluskindlustuse vaidluste lahendamist liikluskindlustuse lepitusorgani kaudu.

20 PÄEVA ENIMLOETUD