Menu

.      

Ligi loodab õpetajate palka tuleval aastal vähemalt 6 protsenti tõsta

Jürgen Ligi FOTO: FacebookHaridus- ja teadusminister Jürgen Ligi loodab õpetajate palka tuleval aastal vähemalt 6 protsenti tõsta, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kui palju õpetajate palgad järgmisel aastal tõusevad, sõltub Ligi sõnul sellest, kas riigikogu võtab vastu kaks nende laual olevat seadusemuudatust, mis annaksid palgatõusule rahalise katte. „Püsivatest katteallikatest on olulisemad investeerimiskomponendi suunamine palgatõusu – mille mõju palgale on keskmiselt 1,2 protsenti – ja erakoolide tegevuskulude katmise kaalutlus- õiguse omavalitsustele andmine, mis annab ligi kolm korda rohkem,” selgitas Ligi.

Riigi antava remondiraha palkadesse suunamist arutas riigikogu põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muutmise raames teisipäeval. Muudatus läks lugemiselt läbi, mis näitas, et kokkulepped peavad.

Tinglikult võiks siis rääkida suurusjärgust 4,8 protsenti, aga asi ei ole nii lihtne, sest rahajaotamise iseärasused vähendavad seda poole võrra. „Meile ei eraldatud ka katet õpilaste arvu kasvule, mille põhjal peame välja maksma haridustoetuse, seetõttu on õpetajate palgafondi eelisvaldkonnana saadud 4 protsenti arvestuslikult peaaegu poole väiksem,” selgitas Ligi.

Lihtsalt öeldes võetakse õpetajate palgad pearaha ehk haridustoetuste potist. Sinna tuleks küll 4 või 4,8 protsenti raha juurde, aga ka õpilaste koguarv suureneb, mida aga ei kompenseerita, nii et kokku- võttes sööb õpilaste kasvu kompenseerimata jätmine ja jagamistehete halastamatu olemus poole juurde tulevat raha ära ning piltlikult võib rääkida ainult 2,4 protsendi suurusest võidust.

Ligi sõnul on ministeerium selle „loomuliku kao” kompenseerimiseks maja pealt siiski 3 protsenti raha kokku kraapinud. „Umbes 3 protsendi jagu oleme varunud palgatõusuks ka struktuurset säästu oma eelarvest.”

Seejuures ei maksa unustada, et eelmainitud piltlik 2,4 protsenti saadakse kätte üksnes eeldusel, et riigikogu võtab mõlemad seadusemuudatused vastu. Kui nii läheb, usub Ligi, et õpetajate palgafondi õnnestub suurendada üle 6 protsendi.

Õpetajate keskmine brutopalk on koos lisatasudega üle 1000 euro kuus. Et tõsta õpetajate palka näiteks 5 protsenti, läheb vaja üle 10 miljoni euro.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD