Menu

.      

Reformi ja Keskerakonna toetus on sisuliselt võrdne

FOTO: Aigar Nage

Ehkki Reformierakond tõusis jaanuaris taas populaarseimaks parteiks on selle ja Keskerakonna toetus sisuliselt võrdne, leiab uuringufirma Kantar Emor uuringujuht Aivar Voog parteide toetusnumbreid kommenteerides.

"Erakondade reitingute edetabelit juhivad Reformierakond ja Keskerakond, kelle reiting on peaaegu võrdne, olulist vahet ei ole," tõdes Voog

Reformierakonna toetus oli jaanuaris 24,4 protsenti, olles tõusnud võrdluses eelmise kuuga 1,4 protsendipunkti. Samas oli detsembris parteide reitingut juhtima asunud Keskerakonna toetus langenud 2,6 protsendipunkti ning oli jaanuaris 23,3 protsenti.

"Keskerakonna reiting on mõnevõrra langenud, langus on toimunud põhiliselt eestlaste ja keskealiste naiste hulgas," märkis Kantar Emori uuringujuht.

Jaanuari seisuga ületavad riigikogusse pääsemiseks vajaliku 5-protsendi künnise veel populaarsuselt kolmandal kohal asuv Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), mida toetas jaanuaris 20,2 protsenti, neljandana jätkav Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 11,8 protsendiga, viies erakond Isamaa 8 protsendiga ning kuuendaks langenud Eesti200, mida toetas 6,6 protsenti.

"Mõningal määral on oma positsioone suutnud taastada sotsid, kes viimaste nädalate jooksul ei ole meediapildis olnud nii terava vastandujana," leidis Voog. "Ka Isamaa on selle aasta alguses suutnud hoida eelmise aasta lõpus saavutatud 8 protsendi taset, seda küll intensiivse meediareklaami toel, milles on oldud esirinnas viimase kuu jooksul," lisas uuringujuht.

Eestimaa Roheliste toetus oli jaanuaris 3,3 protsenti, Vabaerakond langes eelmise kuu 2 protsendilt jaanuaris 1,4 protsendi peale.

Kantar Emor näitab erakondade reitinguprotsente nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega "ei oska öelda" vastanute protsent elimineeritakse. Andmete näitamise selline viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Jaanuaris oli "ei oska öelda" osakaal 21 protsenti. Maksimaalne statistiline viga ±2,4 protsenti.

Kokku küsitles Kantar Emor 4. - 8. jaanuarini veebiintervjuude meetodiga 1340 kodanikku vanuses 18 - 84 aastat.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD